Predčasná penzia? Len ak nepracujete

Každý, kto uvažuje nad odchodom do predčasnej penzie, sa musí zmieriť s tým, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. Navyše musí splniť štyri podmienky, a to súčasne. Musí mať minimálne pätnásť odpracovaných rokov, maximálne dva roky do riadnej penzie, sumu predčasnej penzie vyššiu ako 1,2-násobok životného mimina a nemôže popri jej poberaní pracovať.

04.07.2016 10:29
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Navyše o predčasný dôchodok nie je možné požiadať spätne. „To znamená, že ak poistenec, ktorý spĺňa podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok napríklad od 1. júla 2016, spíše žiadosť o tento dôchodok v pobočke Sociálnej poisťovne až 10. októbra 2016, predčasný starobný dôchodok mu môže byť priznaný najskôr od dňa podania žiadosti, teda 10. októbra 2016, alebo od neskoršieho dátumu. O dôchodok teda nemôže požiadať spätne, napr. od 1. júla 2016,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

„Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že jeho suma je vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, teda 237,50 eura,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Životné minimum, ktoré má vplyv na vznik nároku na predčasný dôchodok, sa nezmení ani od 1. júla 2016, a zostáva tak v sume 198,09 eura.

Navyše všetci, ktorí uvažujú o odchode do predčasnej penzie, by sa v Sociálnej poisťovni mali popýtať na skutočnosť, či majú v poriadku všetky doby zamestnania. Ak majú doklady v poriadku, vybavovanie penzie to urýchli a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

Človek, ktorý o predčasnú penziu požiada, však musí rátať s tým, že príde za každý mesiac, o ktorý ide do dôchodku skôr, o pol percenta zo sumy penzie. Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Väčšina ľudí si túto skutočnosť uvedomuje, sú však aj takí, ktorí si myslia, že dovŕšením dôchodkového veku im bude predčasný dôchodok prepočítaný, respektíve že dovŕšením dôchodkového veku majú možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o priznanie starobného dôchodku. Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva ani neprepočítava sumu dôchodku.

Žiadosť o predčasný dôchodok môžete vziať aj späť. „Občan, ktorý požiadal o predčasný dôchodok, môže odstúpiť od svojej žiadosti bez udania dôvodu najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o jeho priznaní. Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, rodné číslo, adresu, musí z nej jasne vyplývať, že ide o späťvzatie žiadosti o dôchodok a musí byť podpísaná žiadateľom,“ upozornilo komunikačné oddelenie Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa potom vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku. V prípade, že už boli nejaké sumy predčasnej penzie vyplatené, dostanete rozhodnutie o vrátení neprávom vyplatených súm na dôchodku, a tieto musíte vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok