Čo dostanete za prácu popri penzii?

Chodia do práce, hoci poberajú dôchodok. Týmto spôsobom si na Slovensku vylepšujú svoj príjem desiatky tisíc starobných aj invalidných dôchodcov. Za to, že pracujú, môžu následne získať viaceré benefity.

01.07.2016 09:07
dôchodci, senior, peniaze, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

„V mesiaci máj 2016 pracovalo, teda malo dôchodkové poistenie, 125 933 starobných dôchodcov a 85 170 invalidných dôchodcov,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Predčasných dôchodcov pracuje výrazne menej. Len čo sa totiž zamestnajú na zmluvu či na dohodu a vznikne im dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. Preto túto možnosť využíva len zopár desiatok ľudí.

Čo všetko môžu pracujúci penzisti získať, závisí najmä od toho, či sú zamestnaní na zmluvu, alebo na dohodu. Platí pritom, že ľudia pracujúci na zmluvu majú vo všeobecnosti nárok na viacero výhod ako dohodári. Viacero benefitov im zaručuje Zákonník práce a rovnako majú nárok aj na niektoré dávky, ktoré penzisti pracujúci na dohodu nemôžu získať.

Medzi najväčšiu výhodu práce popri penzii patrí možnosť zvýšenia si svojho dôchodku. Klasickým zamestnancom i dohodárom musia zamestnávatelia strhávať zo mzdy odvody na dôchodkové poistenie. Len čo im toto poistenie zanikne, teda keď prestanú pracovať, môžu Sociálnu poisťovňu požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Ľuďom, ktorým počas roka dôchodkové poistenie nezanikne a budú teda poistení posledný deň v roku, zvýši Sociálna poisťovňa penziu automaticky. Rovnako ju automaticky zvýši aj tým dôchodcom, ktorí síce prestanú pracovať, ale o zvýšenie nepožiadajú. Tento rok Sociálna poisťovňa zvýšila automaticky dôchodok viac ako 123-tisíc ľuďom.

Na zvýšenie penzie majú nárok len pracujúci predčasní a starobní dôchodcovia. Invalidným penzistom sa vďaka práci ich dôchodok nezvýši. Zaplatené odvody sa im zohľadnia až pri výpočte starobného dôchodku.

Penzisti, ktorí zarábajú málo, môžu využiť to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa nezdaňuje. Za rok tak môžu zarobiť najviac 1 901,67 eura a nezaplatia žiadne dane. Zamestnávateľ im síce daň musí z platu strhnúť, no po podaní daňového priznania im ju štát vráti. V prípade, že dôchodca zarobí viac, zvyčajne už musí zdaniť celý svoj príjem. Väčšina penzistov nemá totiž nárok na žiadne nezdaniteľné minimum, keďže táto nezdaniteľná suma sa im znižuje o vyplatený dôchodok. Aspoň časť nezdaniteľného minima tak môžu využiť len tí penzisti, ktorých dôchodok nepresahuje 316,90 eura.

Penzisti, ktorí pracujú na zmluvu, môžu získať aj dávky z nemocenského poistenia. V prípade choroby tak môžu poberať nemocenské a ak sa starajú o chorého člena rodiny, patrí im ošetrovné. Dávku v nezamestnanosti starobní dôchodcovia získať nemôžu, keďže neplatia ani odvody na poistenie v nezamestnanosti. Pracujúcim invalidným dôchodcom, ktorí poberajú čiastočnú invalidnú penziu, však zamestnávateľ strháva aj odvody na toto poistenie, preto majú po splnení podmienok aj nárok na podporu v nezamestnanosti. Invalidní dôchodcovia s poklesom vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent odvody na poistenie v nezamestnanosti neplatia.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia