Vianočný príspevok? Najvyšší opäť sto eur

Takmer 1,2 milióna slovenských penzistov dostane aj tento rok vianočný príspevok. A viac ako 732-tisíc dôchodcov bude mať nárok aj na jeho jednorazové zvýšenie.

27.06.2016 09:02
senior, dôchodca, tablet Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Cieľom je poskytnúť aj tento rok jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku pre poberateľov nižších dôchodkov, čím sa prispeje k zvýšeniu životnej úrovne nízkopríjmových poberateľov dôchodkov vo vianočnom období,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Suma vianočného príspevku sa okrem iného odvíja aj od priemernej mzdy v hospodárstve. Na jeho výplatu má tak nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 529,80 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Priemerná mzda bola vlani 883 eur. Minulý rok sa maximálna suma penzie, kedy ešte vznikol nárok na vianočný príspevok, pohybovala na úrovni 514,80 eura. Opäť bude platiť, že štát dôchodcom s najnižšími príjmami pridá viac, naopak, tí s vyššími penziami dostanú nižšie vianočné.

Príspevok dostane ten poberateľ starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorý spĺňa tri podmienky: má nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2016, má bydlisko na území Slovenska a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov nepresiahne 529,80 eura. „Tým sa rozšíri okruh dôchodcov, ktorí ho dostanú, čiže tento rok dostane vianočný príspevok viac dôchodcov ako po minulé roky,“ vraví Stuška. O jeho výplatu ani tentoraz nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí automaticky.

„Aj v tomto roku plánujeme vyplatiť časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok by mali rovnako ako vlani a predvlani získať dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 396,18 eura,“ povedal.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. Maximálny vianočný príspevok bude 87,26 eura. Poberateľom dôchodkov od 198,20 do 529,80 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 27,56 eura.

Pri jeho vyplácaní sa bude prihliadať aj na dôchodky vyplácané z výsluhového zabezpečenia Slovenskej republiky (výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský/vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok, ale aj penzie z druhého piliera) a na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí, alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia. Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok z cudziny, by mali do 30. septembra preukázať Sociálnej poisťovni mesačnú sumu dôchodku vyplateného z cudziny.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 529,80 eura, príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí. Ak má niekto starobný dôchodok v sume 350 eur a pozostalostný dôchodok v sume napríklad 180 eur, vianočný príspevok mu nebude patriť, pretože úhrn súm jeho dôchodkov za mesiac december 2016 bude 530 eur, teda nad hranicou 529,80 eura.

Vláda plánuje tento rok na vianočné príspevky minúť viac ako deväť miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok