Vyšší dôchodok môžete dostať vďaka sporeniu, poisteniu i práci

Mnohí ľudia sa obávajú odchodu do dôchodku. Len čo prestanú pracovať, prídu totiž až o polovicu svojho doterajšieho príjmu. Kto nechce výrazne meniť svoj životný štandard, mal by sa o výšku svojej budúcej penzie zaujímať čím skôr.

06.06.2016 09:14
zamestnanci, zamestnanec, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Existuje viacero možností, ako si možno zvýšiť svoj budúci dôchodok. Žiadna však nie je zadarmo. Dôchodok, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, si možno zvýšiť buď dobrovoľným poistením, alebo nájdením druhej práce napríklad na dohodu. Pretože čím vyššie odvody niekto platí, tým bude aj vyšší jeho budúci dôchodok.

Kto sa rozhodne platiť si dobrovoľné odvody na dôchodkové poistenie, musí si sám zvoliť vymeriavací základ pre platenie odvodov. Ten však musí byť minimálne na úrovni 429 eur. To znamená, že mesačne je potrebné na dobrovoľné dôchodkové poistenie posielať aspoň 123,33 eura. Ak by si niekto jeden rok platil minimálne dobrovoľné odvody, jeho budúci mesačný dôchodok by sa zvýšil približne o 5,50 eura.

Ak si niekto nájde okrem svojej stálej práce aj zamestnanie na dohodu, pri výpočte dôchodku sa mu budú zohľadňovať obidva príjmy. Napríklad, ak by niekto popri svojej stálej práci jeden rok pracoval aj na dohodu za 200 eur mesačne, jeho budúca penzia by narástla asi o 2,60 eura.

Mnohí ľudia si snažia na budúci dôchodok nasporiť aj sami. Slúži na to predovšetkým doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré je aj daňovo zvýhodnené. Ročne si môžu príspevky do výšky 180 eur odpočítať zo základu dane. „Táto daňová úľava však platí len pre sporiteľov, ktorí uzavreli zmluvu o DDS od 1. 1. 2014 a neskôr. Ostatní sporitelia majú daňovú úľavu len po vykonaní zmeny dávkového plánu, teda po podpísaní dodatku,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

Dobrovoľné príspevky je možné posielať aj do fondov v druhom pilieri. Sporiteľ, ktorý tak chce urobiť, musí so svojou dôchodkovou spoločnosťou uzatvoriť dodatok k zmluve. Jednotlivé spoločnosti tieto dobrovoľné príspevky nijako neobmedzujú, to znamená, že je len na sporiteľovi, či peniaze bude posielať pravidelne, alebo len občas. Takisto sa sám môže rozhodnúť, akú sumu pošle. Aj dobrovoľné príspevky do druhého piliera sú daňovo zvýhodnené.

Najvýhodnejšie ja začať si sporiť na dôchodok čím skôr. „Na nasporenie určitej sumy treba buď sporiť krátko a veľa, alebo dlho a málo. Napríklad na nasporenie 10 000 eur stačí sporiť 11 eur počas 40 rokov, alebo 72 eur počas 10 rokov, alebo 155 eur počas 5 rokov,“ vraví Pavol Škriniar z portálu Finančná hitparáda. Navyše ak si niekto sporí dlhodobo, môže profitovať aj z toho, že sa mu úročia aj úroky, ktoré mu finančná inštitúcia vyplatí.

Ľudia, ktorí už dôchodok poberajú, si môžu svoju penziu zvýšiť tak, že sa zamestnajú. Ak im vďaka tejto práci vznikne povinné dôchodkové poistenie, môžu po jeho zániku požiadať o zvýšenie penzie. Ľuďom, ktorí neprestanú počas roka pracovať a budú povinne poistení 31. decembra, zvýši Sociálna poisťovňa k 1. januáru nasledujúceho roku dôchodok automaticky bez žiadosti. K rovnakému dátumu ho automaticky zvýši aj tým penzistom, ktorí počas roku síce pracovať prestanú, no o zvýšenie penzie nepožiadajú.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zvýšenie dôchodku