Chystáte sa do penzie? Pripravte si doklady

Ak sa v blízkej budúcnosti chystáte požiadať o starobný dôchodok, mali by ste sa na túto životnú zmenu pripraviť. Vopred si skontrolujte, či máte všetky doklady, či máte v poriadku všetky doby zamestnania. Skráti sa vám tak jeho vybavovanie.

30.05.2016 09:20
dôchodci, dôchodok, II. pilier, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pripraviť sa musíte aj na skutočnosť, že vaša penzia nebude dosahovať ani polovicu vašej mzdy. Vlani bola priemerná výška starobného dôchodku 411,06 eura a priemerná mzda 883 eur.

A kto a kedy má na penziu nárok? Na penziu má nárok každý, kto dosiahol dôchodkový vek a má odpracovaných minimálne 15 rokov. Tomu, kto tieto podmienky nespĺňa, Sociálna poisťovňa žiadosť o penziu zamietne.

„Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o priznanie penzie, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne a spoľahlivo zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné, a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Každý, kto chce o dôchodok žiadať, by mal predtým navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o informáciu, aké doklady treba na spísanie žiadosti predložiť, a dohodnúť si termín jej spísania. Tento termín nemusí byť zhodný s dňom dovŕšenia dôchodkového veku,“ vysvetľuje postup Višváder. „Je to vhodný postup práve preto, aby sa urýchlil celý proces vybavovania dôchodku. Klient v jednom termíne príde, spíše si žiadosť so zamestnancom pobočky a predloží všetky doklady.“

Odporúča tiež, aby si ľudia skontrolovali doby zamestnania, dobu štúdia, náhradné doby. Žiadateľ o dôchodok je totiž povinný predložiť všetky doklady, ktoré slúžia ako podklad na posúdenie nároku na penziu a jej sumu. Tým, že dodá všetky potrebné údaje, urýchli vybavovanie svojho dôchodku.

Ak pracujete v Českej republike, žiadosť o penziu podávate v pobočke Sociálnej poisťovne podľa svojho trvalého pobytu. Tá vašu žiadosť následne postupuje Českej správe sociálneho zabezpečenia. Podobne ako pri vybavovaní dôchodku na Slovensku, je potrebné, aby ste mali z Česka evidované všetky obdobia poistenia v Českej správe sociálneho zabezpečenia.

Všetci budúci penzisti, ktorí pracovali dlhé roky, ale zarábali málo, majú záruku, že dostanú minimálnu penziu. Ak splnia všetky podmienky. Minimálna suma, ktorú dostanú za 30 odpracovaných rokov, je 269,50 eura. Ak do penzie odchádza človek, ktorý by po 46 odpracovaných rokoch, keďže zarábal málo, a teda málo platil do Sociálnej poisťovne, mal nárok na penziu v sume približne 257 eur, po novom mu ju dorovnajú na 346,70 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #odchod do dôchodku