Bude sa zvyšovať aj minimálny dôchodok?

Otázky a odpovede o minimálnej penzii.

18.05.2016 09:28
Sociálna poisťovňa, dôchodok, penzia, II. pilier Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Mám dôchodok vyšší ako 269,50 eura, budem mať nárok na minimálny dôchodok?

Výška minimálneho dôchodku 269,50 eura je najnižšia výška minimálneho dôchodku patriaca za 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia. Nie je to však hraničná suma na vznik nároku na minimálny dôchodok. Výška minimálneho dôchodku sa mení v závislosti od počtu získaných rokov kvalifikovaného obdobia. Či vznikne nárok na minimálny dôchodok, sa bude porovnávať vždy s výškou minimálneho dôchodku zodpovedajúcou získaným rokom kvalifikovaného obdobia. Ak poberateľ dôchodku vo výške 304,50 eura mesačne získal 45 rokov kvalifikovaného obdobia, výška jeho minimálneho dôchodku bude 340,80 eura mesačne.

Som vdova, zvýši sa mi vdovský dôchodok na minimálny dôchodok?

Nie, nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok má iba poberateľ starobného alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku. Iné dôchodkové dávky sa na minimálny dôchodok nebudú zvyšovať.

Mám požiadať o minimálny dôchodok?

Nie, o zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok nie je potrebné žiadať. O nároku Sociálna poisťovňa rozhodne z úradnej povinnosti – bez osobitnej žiadosti. Sociálna poisťovňa bude vychádzať zo svojich evidovaných údajov a z údajov, ktoré budú preukazovať poberatelia prostredníctvom písomných oznámení.

Ako sa dozviem, že mi bol dôchodok zvýšený na minimálny dôchodok?

Bude vám zaslané rozhodnutie, z ktorého sa dozviete sumu zvýšenia penzie.

Bude sa valorizovať aj minimálny dôchodok?

Nie. Aj naďalej sa od 1. januára kalendárneho roka bude valorizovať iba dôchodok bez zvýšenia na minimálny dôchodok. Keďže sa z dôvodu valorizácie zmení výška dôchodku, bude potrebné prehodnotiť aj nárok na minimálny dôchodok. Jeho výška sa môže zmeniť aj z dôvodu zmeny sumy životného minima platnej k 1. januáru kalendárneho roka. Sociálna poisťovňa bude preto k 1. januáru pravidelne prehodnocovať trvanie tohto nároku, a to z úradnej povinnosti.

Žijem v zahraničí, mám nárok na minimálny dôchodok?

Ak poberateľ dôchodku žijúci v zahraničí splní zákonom stanovené podmienky, má nárok na minimálny dôchodok rovnako ako poberateľ dôchodku žijúci na území Slovenska. Podmienkou je, že takémuto poberateľovi Sociálna poisťovňa vypláca starobný alebo invalidný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku.

Prečo je v rozhodnutí o zvýšení dôchodku na minimálny dôchodok uvedené iné obdobie dôchodkového poistenia ako v rozhodnutí o priznaní dôchodku? Prečo mi neboli zhodnotené všetky odpracované roky?

Na účely zvýšenia dôchodku na minimálny dôchodok umožňuje zákon zhodnotiť len kvalifikované obdobie dôchodkového poistenia. Platí pritom, že nie každé obdobie dôchodkového poistenia je súčasne kvalifikovaným obdobím. Počet dní obdobia dôchodkového poistenia (vrátane odpracovaných rokov) zhodnotený pri priznaní dôchodku nemusí byť totožný s počtom dní kvalifikovaného obdobia zhodnoteným na účely minimálneho dôchodku. Do kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia sa v plnom rozsahu započítajú všetky doby získané pred 1. januárom 1993. V plnom rozsahu sa započítajú aj doby získané po 31. decembri 1992, ak boli získané v cudzine, v roku, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok alebo v kalendárnom roku, od ktorého bol dôchodok priznaný, od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Z ostatných dôb získaných po 31. decembri 1992 sa v závislosti od výšky ročného príjmu poistenca (ročného osobného vymeriavacieho základu) započítajú do kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia iba tie doby získané v kalendárnom roku, za ktorý sa osobný mzdový bod určil najmenej v hodnote 0,241 (t. j. zárobok bol v danom roku najmenej 24,1 % priemernej ročnej mzdy).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #minimálny dôchodok