Vyšší dôchodok vďaka práci i poisteniu

Odchod na dôchodok straší množstvo ľudí. Po tom, čo prestanú pracovať, stratia až polovicu svojho doterajšieho príjmu. Kto si chce svoj budúci dôchodok zvýšiť, mal by na tom začať pracovať čím skôr.

25.04.2016 10:07
sporenie, dôchodok, dobrovoľné, poistenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

„V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. U zamestnancov sa výška odvodov odvíja od ich platu. To znamená, čím má niekto vyšší príjem, tým vyššie odvody platí a tým dostane aj vyššiu penziu. U živnostníkov sa odvody počítajú z vymeriavacieho základu, ktorý závisí od ich dosiahnutého zisku.

Zároveň platí, že lepšie zarábajúci prispievajú na dôchodky ľudí s nižším príjmom. Kým ľuďom, ktorých príjem prekračuje 1,25-násobok priemernej mzdy, sa penzia zníži, tým, ktorých plat je nižší ako priemerná mzda, sa dôchodok navýši.

Kto by si chcel vypočítať približnú výšku svojej penzie, môže na to použiť kalkulačku na informatívny výpočet dôchodku, ktorá sa nachádza na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Do tejto kalkulačky je potrebné zadať údaje z Informácie o stave individuálneho účtu poistenca do 31. 12. 2003 a z Informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca od 1. 1. 2004. Kto nemá tieto dokumenty k dispozícii, môže o ich kópie požiadať v Sociálnej poisťovni. Kalkulačka však počíta len približnú výšku penzie z prvého piliera.

Kto si chce svoj budúci dôchodok zvýšiť, má viacero možností. Žiadna však nie je zadarmo. Jednou z možností je nájsť si k svojmu terajšiemu zamestnaniu napríklad prácu na dohodu. Keďže aj z dohody sa platia odvody, bude sa tento príjem započítavať aj pri výpočte dôchodku.

Sociálna poisťovňa ponúka aj možnosť uzatvoriť si dobrovoľné dôchodkové poistenie. Ak si niekto uzatvorí dobrovoľné poistenie, musí mesačne platiť aspoň 123,33 eura. Človeku, ktorý si bude platiť jeden rok tieto minimálne dobrovoľné odvody, by sa mal budúci dôchodok zvýšiť asi o 5,50 eura.

Dobrovoľné príspevky možno posielať aj na osobný dôchodkový účet v druhom pilieri. V tomto prípade záleží len na sporiteľovi, akou sumou a ako často bude prispievať. Ešte v tomto roku si možno dobrovoľné príspevky do druhého piliera odpočítať z daňového základu.

Na dôchodok si možno sporiť aj v treťom pilieri. Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie do výšky 180 eur ročne sa dajú odpočítať zo základu dane. V porovnaní s minulosťou však nie sú daňovo zvýhodnené príspevky na životné poistenie. Kto si chce zabezpečiť dôchodok týmto spôsobom, musí sa zaobísť bez daňovej podpory.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku