Dôchodcovia by sa mali informovať o vyrovnávacom príplatku

Sociálna poisťovňa od januára do marca tohto roka registrovala viac ako 1 500 žiadostí o vyrovnávací príplatok.

04.04.2016 14:34
dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ako vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ide o novú dôchodkovú dávku, na ktorú môže vzniknúť nárok od 1. januára 2016 a jej účelom je kompenzovať negatívne dôsledky rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) na dôchodky niektorých poistencov.

Sociálna poisťovňa zatiaľ priznala vyrovnávací príplatok 247 žiadateľom a zamietla 661 žiadostí. „Dôvodom zamietnutia žiadostí je nesplnenie podmienok nároku podľa zákona. Na Sociálnu poisťovňu sa často obracajú aj poistenci, ktorí nesplnili podmienky tým, že im nebol priznaný starobný dôchodok podľa právnych predpisov Slovenskej republiky alebo podľa právnych predpisov Českej republiky za potrebné obdobie poistenia pred 1. januárom 1993,“ vysvetlil Višváder.

Pred žiadosťou o vyrovnávací príplatok by sa dôchodcovia mali informovať, či spĺňajú nárok na vyrovnávací príplatok. Podrobnejšie informácie o svojich dôchodkových nárokoch môžu získať na Slovensko-českom poradenskom dni, ktorý bude 13. apríla v pobočke Sociálnej poisťovne v Košiciach na Festivalovom námestí 1.

„Informovať sa môžu aj na bezplatnej linke Informačno-poradenského centra SP pre dôchodky 0800 123 123, e-mailom cez Formulár pre otázky alebo prostredníctvom webovej stránky SP v časti Dôchodkové poistenie – Vyrovnávací príplatok,“ uzavrel Višváder.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vyrovnávací príplatok