Penzisti môžu bez daní v tomto roku zarobiť vyše 1 900 eur

Desaťtisíce penzistov napriek tomu, že poberajú dôchodok, naďalej pracujú. Ak ich príjem neprekročí stanovenú hranicu, môžu získať naspäť všetky dane, ktoré im zamestnávateľ strhol z platu. Naopak, ak je ich príjem vyšší, väčšinou žiadne dane naspäť nedostanú.

04.04.2016 10:10
pekár, pečivo, pracujúci, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Napriek tomu, že väčšina penzistov nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum, môžu využiť to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa vôbec nezdaňuje. „Daňovníci, ktorí sú na začiatku roka 2016 poberateľmi predčasného starobného dôchodku a starobného dôchodku zo Sociálnej poisťovne a starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo poberateľmi výsluhového dôchodku, alebo im takýto dôchodok bude priznaný spätne k začiatku roka 2016 a skôr, daň neplatia, ak ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov za rok 2016 nepresiahne sumu 1 901,67 eura,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Napriek tomu, že je takýto príjem oslobodený od dane, zamestnávateľ im musí strhávať z platu daň. Vopred totiž nevie, aký bude ich celoročný zárobok. „Poberatelia uvedených dôchodkov, ktorí v roku 2016 budú poberať len príjem zo závislej činnosti (napr. príjem z pracovného pomeru, na dohodu, odmena člena predstavenstva, člena dozornej rady, poslanca) a ktorým zamestnávateľ z týchto príjmov pri ich vyplatení zrazí preddavok na daň a celkový ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov nepresiahne sumu 1 901,67 eura, môžu podať daňové priznanie typu A a zrazené preddavky na daň si vyčíslia ako preplatok na dani. Tento preplatok im správca dane vráti na základe podpísanej žiadosti o vrátenie preplatku,“ hovorí Macíková.

O tom, či je príjem oslobodený od dane, rozhoduje celkový ročný príjem. To znamená, že ak penzista pracuje na dohodu pre dvoch zamestnávateľov, je potrebné oba príjmy spočítať. A ak aj prenajíma byt, musí pripočítať aj tento príjem. V prípade, že táto suma nie je vyššia ako 1 901,67 eura, nemusí platiť dane. Rozhodujúci je pritom hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov či výdavkov.

Nezdaniteľnú časť základu dane si môžu uplatniť len tí penzisti, ktorých celoročný dôchodok je nižší ako 3 803,33 eura. No ani dôchodcom s nízkym príjmom nemôže nezdaniteľnú časť uplatňovať v priebehu roka ich zamestnávateľ. „Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka sa môže uplatniť až po skončení zdaňovacieho obdobia, a to len v prípade, že daňovníkovi bude v roku 2016 vyplatená celková suma dôchodku v sume nižšej ako 3 803,33 eura. Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka sa uplatní v sume rozdielu medzi 3 803,33 a sumou vyplateného dôchodku,“ tvrdí Macíková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia