Na doklady myslite skôr, ako podáte žiadosť o penziu

Mnohí budúci penzisti si vybavovanie starobného dôchodku nechávajú na poslednú chvíľu, čo môže spôsobiť predĺženie jeho vybavenia. Preto sa na túto životnú zmenu treba pripraviť a mať nachystané doklady, aby proces prebehol bez problémov.

15.03.2016 09:23
Sociálna poisťovňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Koniec aktívneho pracovného procesu je zásadnou zmenou v živote človeka. Pre mnohých je táto skutočnosť stresujúca, iní odchod do penzie očakávajú s radosťou. Ešte skôr, ako sa tak stane, čaká každého budúceho penzistu vybavovanie dôchodku v Sociálnej poisťovni.

Na penziu má nárok každý, kto dosiahol dôchodkový vek a má odpracovaných minimálne 15 rokov. Tomu, kto tieto podmienky nespĺňa, Sociálna poisťovňa žiadosť o penziu zamietne.

V minulom roku bolo priznaných 31 039 starobných dôchodkov s priemernou výškou 464 eur. Sociálna poisťovňa vo svojom rozpočte počíta s tým, že tento rok do penzie odíde takmer 27,5 tisíca ľudí s priemernou výškou penzie 500 eur.

„Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o priznanie penzie, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne a spoľahlivo zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné, a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Každý, kto chce o dôchodok žiadať, by mal predtým navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o informáciu, aké doklady treba na spísanie žiadosti predložiť a dohodnúť si termín jej spísania. Tento termín nemusí byť zhodný s dňom dovŕšenia dôchodkového veku,“ vysvetľuje postup Višváder. „Je to vhodný postup práve preto, aby sa urýchlil celý proces vybavovania dôchodku. Klient v jednom termíne príde, spíše si žiadosť so zamestnancom pobočky a predloží všetky doklady.“

Odporúča aj, aby si ľudia skontrolovali doby zamestnania, dobu štúdia, náhradné doby. Žiadateľ o dôchodok je totiž povinný predložiť všetky doklady, ktoré slúžia ako podklad na posúdenie nároku na penziu a jej sumu. Tým, že dodá všetky potrebné údaje, urýchli vybavovanie svojho dôchodku.

Ľudia, ktorí pracujú dlhé roky, ale zarábajú málo, majú záruku, že dostanú minimálnu penziu. Ak splnia všetky podmienky. Minimálna suma, ktorú dostanú za 30 odpracovaných rokov, je 269,50 eura. Ak do penzie odchádza človek, ktorý by po 42 odpracovaných rokoch, keďže zarábal málo, a teda málo platil do Sociálnej poisťovne, mal nárok na penziu v sume 229,90 eura, po novom mu ju dorovnajú na 322,90 eura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do dôchodku