Dávky pre penzistov prešli zmenou

Penzie, doplatky za lieky, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného poistenia, lacnejšie cestovanie aj diaľnice zadarmo. Dávky, na ktoré si roky sporíme platením odvodov, ale aj tie vyplácané z rozpočtu štátu, prešli zmenami.

08.02.2016 07:00
seniori, dôchodcovia, list, počítač, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Penzisti už dostali zo Sociálnej poisťovne rozhodnutie o zvýšení dôchodkov o pravidelnú valorizáciu. Penzie sa opäť zvýšili o pevnú sumu.

Tí, ktorí sa do dôchodku ešte len chystajú, musia počítať s tým, že ich penzia bude približne polovičná ako ich doterajší zárobok. Tí, ktorí napriek tomu, že celý život pracovali, ale zarábali napríklad minimálnu mzdu a ich penzia bude veľmi nízka, budú možno spĺňať podmienky na priznanie minimálneho dôchodku. „Na minimálny dôchodok má nárok poberateľ starobného alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku," vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Podmienky nároku splní poberateľ dôchodku vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia; výška dôchodkových príjmov je nižšia ako výška minimálneho dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok," dodal. Najnižšia suma minimálnej penzie je po tridsiatich odpracovaných rokoch 269,50 eura, po 40 rokoch 311,10 eura, pričom maximálna suma penzie nie je stanovená.

Ľudia, ktorí pracovali v Česku aj na Slovensku, majú od januára nárok na vyrovnávací príplatok. Jeho účelom je dorovnať rozdiel medzi sumami českého a slovenského starobného dôchodku. Nárok naň má dôchodca, ktorý poberá slovenský starobný dôchodok a súčasne poberá aj český, ak odpracoval najmenej 25 rokov československého obdobia dôchodkového poistenia, za ktoré mu bol po 31. decembri 1992 priznaný český starobný dôchodok, od 1. januára 1993 do 31. decembra 2003 získal najmenej jeden rok doby poistenia podľa slovenských zákonov. Penzista, ktorý za doby zabezpečenia získané pred 1. januárom 1993 poberá slovenský a zároveň aj český starobný dôchodok sa so žiadosťou o dorovnávací prídavok môže obrátiť na Českú správu sociálneho zabezpečenia v Prahe.

Od januára sa už medzi vdovami a vdovcami po a spred roku 2004 nerobia rozdiely. Tí, čo na pozostalostný dôchodok stratili nárok, musia o jeho opätovnú výplatu písomne požiadať. Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená na sumu 136,50 eura mesačne. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. „Pri jej určení sa bude vychádzať zo sumy vdovského dôchodku, ktorá naposledy vdove patrila. Táto suma sa ďalej zvýši podľa osobitných právnych predpisov o zvyšovaní dôchodkov, a to za tie roky, v ktorých by boli splnené podmienky nároku na vdovský dôchodok, ale dôchodok sa nevyplácal," vysvetlil Višváder. Opätovný nárok na dôchodok sa posúdi podľa predpisov spred roku 2004. Podmienkami na získanie vdovského dôchodku sú napríklad invalidita, vychovanie aspoň troch detí či dosiahnutie 50 rokov. Pre vdovcov sú podmienkami dôchodkový vek alebo invalidita. „Nárok na pozostalostný dôchodok a jeho výplatu sa po 31. decembri 2015 obnoví postupne splnením zákonom stanovenej podmienky, napríklad vznikom invalidity, dovŕšením 50 rokov veku a podobne vdovám a vdovcom, ktorí tieto podmienky už splnili, sa výplata dôchodku môže uvoľniť najskôr od 1. januára 2016," doplnil Višváder.

Ak ste ako penzista zároveň aj držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môžete úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Navyše hendikepovaní občania nemusia platiť za diaľničnú známku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba