Chystáte sa do dôchodku? Čo sa zmenilo

Mnohí budúci penzisti si vybavovanie starobného dôchodku nechávajú na poslednú chvíľu, čo môže spôsobiť, že budú na jeho priznanie dlhšie čakať. Preto sa na túto životnú zmenu treba pripraviť a mať nachystané doklady, aby proces prebehol bez problémov.

25.01.2016 09:03
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Na starobný dôchodok má nárok každý, kto dosiahol dôchodkový vek a má odpracovaných minimálne 15 rokov. Tomu, kto tieto podmienky nespĺňa, Sociálna poisťovňa žiadosť o penziu zamietne.

Výšku budúcej penzie do veľkej miery ovplyvňujú zárobky, počet odpracovaných rokov, ale aj jedna z menej známych veličín, ktorou je aktuálna dôchodková hodnota. A výšku budúcej penzie môže ovplyvniť významne. Jej suma sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca minulého roka platila suma 10,6865 eura, od januára sa zvýšila na 10,9930 eura. A tak, človek, ktorý mal príjem na úrovni priemernej mzdy v hospodárstve, teda približne 860 eur, dostal vlani penziu, po odpracovaní 45 rokov, približne 487 eur. Ak pôjde do penzie človek za rovnakých podmienok tento rok, bude jeho dôchodok vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote približne 495 eur.

Ak ste presvedčení o tom, že čím dlhšie pracujete a čím viac zarobíte, tým budete mať v budúcnosti vyšší dôchodok, už to celkom neplatí. Už tretí rok tí lepšie zarábajúci prispievajú na dôchodky menej zarábajúcich. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára 2013 sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. Vlani sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítavalo 72 %, od januára je to len 68 %.

Lepšie však na tom tento rok budú ľudia, ktorí pôjdu do penzie, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočítala vlani 19 percent, tento rok to bude už 20 %.

„Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o priznanie penzie, to znamená, až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne a spoľahlivo zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Každý, kto chce o dôchodok žiadať, by mal predtým navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o informáciu, aké doklady treba na spísanie žiadosti predložiť a dohodnúť si termín jej spísania. Tento termín nemusí byť zhodný s dňom dovŕšenia dôchodkového veku,“ vysvetľuje postup Višváder. „Je to vhodný postup práve preto, aby sa urýchlil celý proces vybavovania dôchodku. Klient v jednom termíne príde, spíše si žiadosť so zamestnancom pobočky a predloží všetky doklady.“

Odporúča aj, aby si ľudia skontrolovali doby zamestnania, dobu štúdia, náhradné doby. Žiadateľ o dôchodok je totiž povinný predložiť všetky doklady, ktoré slúžia ako podklad na posúdenie nároku na penziu a jej sumu. Tým, že dodá všetky potrebné údaje, urýchli vybavovanie svojho dôchodku.

Už pol roka sa ľudia s nízkymi príjmami nemusia obávať, že sa odchodom do penzie dostanú do stavu núdze. Platí už totiž zákon o minimálnom dôchodku, ktorý týmto ľuďom zabezpečí, že ak splnia podmienky, budú mať nárok na minimálnu sumu dôchodku, ktorá závisí aj od počtu odpracovaných rokov. Minimálna suma, ktorú dostanú za 30 odpracovaných rokov, je 269,50 eura. Ak dnes odchádza do penzie človek, ktorý by po 42 odpracovaných rokoch, keďže zarábal málo, a teda málo odvádzal aj na odvodoch do Sociálnej poisťovne, mal nárok na penziu v sume 229,90 eura, po novom mu ju zvýšia na 322,90 eura.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok