O pozostalostnú penziu treba požiadať. Písomne

Smrť blízkeho vždy negatívne zasiahne do života rodiny. Aspoň čiastočnou kompenzáciu straty, s ktorou sa rodina musí vyrovnať, sú pozostalostné dávky, ktoré štát po smrti jedného z manželov či rodičov vypláca pozostalým.

18.01.2016 10:09
výživné, matka, dcéra, dieťa, dávky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sociálna poisťovňa ich ku koncu novembra vyplácala takmer 293-tisíc vdovám a viac ako 41-tisíc vdovcom. Od januára by k nim mali pribudnúť aj ľudia, ktorí o partnerov prišli pred rokom 2004. Tí, ktorí na pozostalostné dôchodky stratili nárok, môžu o ne opäť požiadať. Novelou zákona o sociálnom poistení sa totiž zrušilo časové obmedzenie na získanie tohto druhu penzie. Sociálna poisťovňa odhaduje, že sa to bude týkať približne 1 200 až 2 000 osôb.

„O opätovné vyplácanie pozostalostnej penzie prišlo do Sociálnej poisťovne viac ako 170 žiadostí,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Žiadosť o priznanie vdovského alebo vdoveckého dôchodku je potrebné spísať v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu žiadateľky, resp. žiadateľa. Pokiaľ ide o uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku, žiadateľka oň môže požiadať neformálnou žiadosťou – listom. Na uľahčenie postupu, aby žiadateľky uvádzali všetky potrebné údaje a Sociálna poisťovňa mohla rozhodnúť v čo najkratšej lehote, sme vytvorili tlačivo,“ približuje.

Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená na sumu 136,50 eura mesačne. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. „Zákonom stanovená pevná suma vdoveckého dôchodku 136,50 eura mesačne bola vypočítaná z pôvodnej sumy vdoveckého dôchodku 2 794 Sk mesačne stanovenej právnou úpravou účinnou od 1. augusta 2006 a následne bola valorizovaná za roky 2007 až 2015, pričom od 1. januára 2009 bola konvertovaná na euro,“ vysvetlil Višváder.

Opätovne vyplácaných pozostalostných dávok sa týka aj valorizácia. „Ak vdova, ktorej zanikol nárok na vdovský dôchodok pred 1. júlom 2003, požiada o priznanie vdovského dôchodku, ten sa jej prizná v sume určenej podľa právnych predpisov účinných pred 1. januárom 2004, vrátane úpravy a zvýšení podľa zákonov platných pred 1. januárom 2016, ktoré by patrili odo dňa splnenia podmienok nároku na vdovský dôchodok a jeho výplatu podľa právnych predpisov účinných pred 1. januárom 2004. Ak vdova, ktorej sa prestal vyplácať vdovský dôchodok po 31. decembri 2003, požiada o uvoľnenie vdovského dôchodku, jeho výplata sa jej uvoľní od 1. januára 2016, a to v sume, ktorá zahŕňa všetky patriace valorizácie,“ povedal Peter Višváder.

Pokiaľ ide o novopriznávané vdovské či vdovecké penzie, v tomto smere zmeny nenastali. Na to, aby ich pozostalí dostávali, musia o ne písomne požiadať. To však nie je všetko. Potrebné je splniť aj ďalšie podmienky. „Na to, aby manželka po zomretom manželovi získala vdovský dôchodok, musia byť splnené podmienky nielen u vdovy, ale aj u zomretého manžela. Nestačí, aby boli manželia. Zomretý manžel ku dňu smrti musí spĺňať niektoré z nasledujúcich podmienok: bol poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku, mal nárok na predčasný starobný dôchodok, splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal potrebný počet odpracovaných rokov na nárok na invalidný dôchodok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania,“ priblížil podmienky Peter Višváder. „Ak nie je splnená niektorá z uvedených podmienok, vdova nemá nárok na vdovský dôchodok. Podobne je to aj v prípade siroty, ktorá je nezaopatreným dieťaťom,“ dodal.

Potrebný počet odpracovaných rokov na nárok na invalidný dôchodok zomretého manžela je odstupňovaný podľa veku. Napríklad zomretý manžel vo veku nad 45 rokov, ktorý nebol poberateľom žiadneho dôchodku a nezomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, musel do dňa smrti získať najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia, aby mu vznikol nárok na invalidný dôchodok, z ktorého sa následne vypočíta vdovský dôchodok. „Nárok vdovca na vdovecký dôchodok po manželke sa posudzuje rovnako. Treba zdôrazniť, že nárok na vdovský dôchodok nemá ani družka po druhovi,“ upozornil Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok