Viaceré vdovy a vdovci znovu dostanú pozostalostný dôchodok

Sociálna poisťovňa bude od 1. januára 2016 opätovne priznávať pozostalostný dôchodok tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004.

05.01.2016 08:40
vdova, dôchodkyňa, dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Nová právna úprava zjednocuje podmienky nároku na pozostalostné dôchodky vdov a vdovcov, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004, s tými vdovami a vdovcami, ktorí ovdoveli po 31. decembri 2004.

Nárok na pozostalostný dôchodok a jeho výplatu sa po 31. decembri 2015 obnoví postupne splnením zákonom stanovenej podmienky (napríklad vznikom invalidity, dovŕšením 50 rokov veku a pod.) tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Vdovám a vdovcom, ktorí tieto podmienky už splnili, sa výplata dôchodku uvoľní od 1. januára 2016. Žiadosť o vdovský alebo vdovecký dôchodok bude možné podať v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu po 1. januári 2016. O žiadosti rozhodne Sociálna poisťovňa podľa zákona najneskôr do šiestich mesiacov od jej podania a dôchodok prizná odo dňa vzniku nároku, teda najskôr od 1. januára 2016.

Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená na sumu 136,50 eura mesačne. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. Pri jej určení sa bude vychádzať zo sumy vdovského dôchodku, ktorá naposledy vdove patrila. Táto suma sa ďalej zvýši podľa osobitných právnych predpisov o zvyšovaní dôchodkov, a to za tie roky, v ktorých by boli splnené podmienky nároku na vdovský dôchodok, ale dôchodok sa nevyplácal. Opätovný nárok na dôchodok sa posúdi podľa predpisov spred roku 2004. Podmienkami na získanie vdovského dôchodku sú napríklad invalidita, vychovanie aspoň troch detí či dosiahnutie 50 rokov. Pre vdovcov sú podmienkami dôchodkový vek alebo invalidita.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok