Nové penzie? Solidárnejšie, ale aj vyššie

Na to, aby človek mohol požiadať o dôchodok, musí spĺňať podmienky dané zákonom. Výška jeho budúcej penzie sa potom odvíja aj od ďalších faktorov: mzdy, odpracovaných rokov, ale aj jednej menej známej, o to však dôležitejšej veličiny, aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

21.12.2015 10:28
senior, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,6865 eura, od januára sa zvýši na 10,9930 eura. „Dôchodková hodnota na rok 2016 bola určená ako súčin dôchodkovej hodnoty v roku 2015 a hodnoty, ktorá zodpovedá podielu priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2015 a priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2014,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. A práve vďaka nej budú novopriznané budúcoročné penzie vyššie.

Na sumu dôchodku vplýva aj takzvaný osobný mzdový bod. A práve jeho percento sa znižuje, a tak tí lepšie zarábajúci prispievajú na penzie tých, ktorých príjem je nižší ako priemerná mzda. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára 2013 sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. "V roku 2015 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítava 72 %,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. A od januára 2016 to bude len 68 %.

Ak teda človek, ktorý ide do penzie v tomto roku a zarába približne 1 200 eur, jeho penzia bude necelých 635 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v januári 2015 človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude, ale len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote na úrovni približne 650 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nemenilo, jeho penzia by bola ešte o niekoľko eur vyššia.

Lepšie však na tom na budúci rok budú ľudia, ktorí pôjdu do penzie, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočíta dnes 19 percent, na budúci rok to však bude 20 %. A tak ten, čo odchádza do penzie tento rok, dostane dôchodok aj s valorizáciou približne 285 eur, kým človek s rovnakým príjmom môže po januári aj s pravidelnou valorizáciou dostať 292 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nezvyšovalo, jeho penzia by bola o niekoľko eur nižšia.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ vraví Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku