Nové penzie budú vyššie

Čím viac odpracovaných rokov a vyšší zárobok, tým vyššia penzia? Neplatí to doslovne. Už niekoľko rokov sa totiž tí lepšie zarábajúci skladajú na penzie tých horšie zarábajúcich.

07.12.2015 09:44
dochodca Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (20)

Minimálne pätnásť odpracovaných rokov a dôchodkový vek. To sú podmienky, ktoré musí splniť každý, kto chce požiadať o starobný dôchodok. Do budúcej penzie sa započítava okrem počtu odpracovaných rokov aj príjem, jej výšku ovplyvňuje aj málo známa veličina, ale zato veľmi dôležitá – aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,6865 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 10,9930 eura.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, alebo čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku.“

A tak, človek, ktorý má dnes príjem 840 eur, jeho penzia po odpracovaní 45 rokov bude približne 482 eur. K tejto sume sa pripočíta valorizácia o 4,90 eura, teda jeho penzia by bola 486,90 a v tomto prípade by mal penzista nárok aj na vianočný príspevok v sume 35,28 eura. V januári sa jeho dôchodok zvýši o 1,90 eura, na sumu 488,80 eura. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, bude jeho dôchodok vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote približne 492 eur. K tejto sume sa ešte pripočíta valorizácia o 1,90 eura. Dôchodok sa mu tak zvýši na 493,90 eura.

Ak do penzie odchádza človek, ktorý zarába viac, ako je priemer na Slovensku, suma, ktorú zarobí nad 1 200 eur mesačne, sa mu zníži. Tí lepšie zarábajúci sú totiž stále solidárnejší s tými menej zarábajúcimi ľuďmi. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára sa započítava 72 %, v budúcom roku to bude už len 68 %.

Ak teda budúci penzista požiada o dôchodok v tomto roku a zarába približne 1 200 eur, jeho penzia bude necelých 639,90 eura a v januári sa zvýši na 641,80 eura. Ak o penziu požiada v januári 2016 a spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude, ale len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote na úrovni približne 645 eur. K tejto sume ešte treba pripočítať valorizáciu o 1,90 eura. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nemenilo, jeho penzia by bola 650 eur.

Na budúci rok opäť získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 19 percent, na budúci rok to bude 20 % navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 280 eur, na budúci rok to už bude asi 290 eur.

Ako však upozornil Višváder, výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota