Ako sa mi bude počítať dôchodok?

Mám 56 rokov, odpracovaných asi 36 rokov, pred dvoma rokmi som prišiel o prácu, v súčasnosti sa mi sem-tam podarí pracovať na dohodu, aby som nejako vyžil. Problém je v tom, že ak pracujem na dohodu, stalo sa, že sa mi podarilo nájsť si prácu len na niekoľko mesiacov, osobný mzdový bod mi vyjde teda veľmi nízky. Takže ak pracujem na dohodu, vlastne si tým poškodzujem budúci dôchodok. Je to spravodlivé? Ako sa mi vypočíta penzia? Vladimír Hlista

25.11.2015 09:23
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Starobný dôchodok sa vypočíta tak, že sa vynásobí obdobie dôchodkového poistenia získané po skončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku; priemerným osobným mzdovým bodom a aktuálnou dôchodkovou hodnotou.

Do obdobia dôchodkového poistenia sa od roku 2013 započítavajú aj obdobia práce na dohodu. Tento postup pri výpočte dôchodku stanovuje Sociálnej poisťovni zákon o sociálnom poistení.

Rozhodujúcim obdobím pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu sú kalendárne roky od roku 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok. V rozhodujúcom období musí byť najmenej 22 kalendárnych rokov, za ktoré je možné určiť osobný mzdový bod. V opačnom prípade sa rozhodujúce obdobie predlžuje aj pred rok 1984. Z rozho­dujúceho obdobia sa vylučujú obdobia, za ktoré nie je možné určiť osobný mzdový bod alebo ide o tzv. náhradné doby, ak tieto obdobia trvali celý kalendárny rok.

Poistenci s nízkymi príjmami si môžu svoj budúci dôchodok zvýšiť platením dobrovoľného dôchodkového poistenia. Na toto poistenie je možné prihlásiť sa v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska. Sumu vymeriavacieho základu, z ktorého sa bude platiť dobrovoľné poistné, si poistenec určí sám. Najmenej však zo sumy minimálneho vymeriavacieho základu. Minimálny vymeriavací základ na platenie sociálneho poistenia v roku 2015 je vo výške 412 eur. Z toho poistné na dôchodkové poistenie je mesačne vo výške 118,45 eura.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku