Na čo všetko máte nárok vďaka práci popri dôchodku?

Každý dôchodca, ktorý pracuje, má nárok na viaceré výhody. Niektoré benefity musí zamestnancom poskytnúť zamestnávateľ, ďalšie môžu získať vďaka tomu, že platia odvody.

09.11.2015 09:36
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákonník práce garantuje každému zamestnancovi, ktorý pracuje na zmluvu, dovolenku. „Dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý dovŕšil vek najmenej 33 rokov,“ tvrdí Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Ak sa však dôchodca zamestná na dohodu, dovolenku nedostane.

Aj stravu musí zabezpečiť zamestnávateľ len zamestnancom pracujúcim na zmluvu. Je tak povinný urobiť v prípade, že za jeden deň odpracujú viac ako štyri hodiny. Väčšina zamestnávateľov to rieši poskytnutím stravných lístkov. Minimálna hodnota stravného lístku, ktorú musí zamestnanec dostať, je 3,15 eura. Zamestnávateľ musí pritom zaplatiť 55 percent z hodnoty lístka, čo je 1,73 eura. Zvyšok zaplatí zamestnanec. Zamestnávateľ však môže zaplatiť aj vyššiu sumu, zvyčajne tak robí príspevkom zo sociálneho fondu.

Okrem dovolenky majú dôchodcovia pracujúci na zmluvu nárok aj na ďalšie platené voľno. Sedem dní do roka môžu využiť na vyšetrenie u lekára a ďalších sedem dní na sprevádzanie rodinného príslušníka k lekárovi. V takomto prípade im musí zamestnávateľ vyplatiť náhradu mzdy vo výške ich priemerného zárobku. Ľuďom, ktorým nestačí na návštevu lekára sedem dní do roka, musí zamestnávateľ poskytnúť podľa potreby aj ďalšie voľno. To je však už neplatené. Rovnako je to aj v prípade, ak bude chcieť lekára navštíviť penzista pracujúci na dohodu. Zamestnávateľ ho síce musí uvoľniť, ale za takéto voľno mu nezaplatí.

Jedným z najväčších benefitov, ktoré môžu pracujúci penzisti získať zo systému sociálneho poistenia, je zvýšenie penzie. Keďže pracujú, zamestnávateľ im stŕha zo mzdy odvody na dôchodkové poistenie, čo im následne Sociálna poisťovňa premietne do dôchodku. „O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku môže pracujúci dôchodca požiadať najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Kto o zvýšenie nepožiada, tomu sa penzia zvýši v budúcom roku automaticky. Automatomatické zvýšenie penzií sa dotkne aj tých ľudí, ktorí pracovať neprestanú a budú dôchodkovo poistení v posledný deň tohto roka. Vyšší dôchodok môžu získať zamestnanci na zmluvu, dohodári i penzisti, ktorí sú povinne poistení ako živnostníci.

Okrem dôchodkového poistenia platí klasický zamestnanec aj živnostník odvody na nemocenské poistenie. „Zo systému nemocenského poistenia mu potom v zmysle zákona o sociálnom poistení môže vzniknúť nárok na nemocenské a ošetrovné, ak, samozrejme, splní všetky zákonom stanovené podmienky,“ vraví Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia