Penzistov štát podporuje viacerými dávkami. Ak spĺňajú podmienky

Starobné, predčasné či invalidné penzie. Vianočný príspevok, limity na lieky, príspevok na dovolenku či príspevky na kompenzáciu. Dávky, ktoré dôchodcom vypláca z rozpočtu štát, ale aj také, na ktoré si roky sporili tým, že platili odvody.

03.11.2015 09:32
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Viac ako milión slovenských penzistov dostane už v decembri vianočný príspevok. Takmer 760-tisíc z nich navyše aj jednorazovú dávku k nemu. Na vianočný príspevok má tak nárok ten, koho penzia alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 514,80 eura a je poberateľom starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku. „O jeho výplatu ani tentoraz nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí automaticky,“ vraví Ľudmila Grauzelová z metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

„Maximálna suma vianočného príspevku bude opäť 87,26 eura. Dostanú ju tí, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Penzistom, ktorých dôchodok sa pohybuje od 198,20 do 514,80 eura mesačne bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 30,26 eura,“ konštatovala. Celkový príspevok, ktorý dostanú penzisti, sa skladá z dvoch častí: vianočného príspevku a jednorazovej dávky. Dávka má určenú pevnú sumu 12,74 eura. Dostane ju ten, koho dôchodok neprekročí 396,18 eura.

Už začiatkom januára dostanú dôchodcovia rozhodnutia o zvýšení dôchodkov o pravidelnú valorizáciu. Penzie sa opäť budú zvyšovať o pevnú sumu, ale tentoraz bude zvyšovanie penzií skutočne minimálne. Môže za to nulová inflácia a zmena spôsobu valorizácie. Starobné a predčasné dôchodky sa tak zvýšia o 1,90 eura, ostatné druhy penzií ešte o menej.

Ak sa do penzie ešte len chystáte, musíte sa vyrovnať s faktom, že z vašej súčasnej mzdy budete dostávať približne polovicu. Ak sa váš dôchodok bude pohybovať približne na úrovni dvesto eur, možno spĺňate podmienky minimálneho dôchodku. „Nárok naň má poberateľ starobného alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Podmienky nároku splní poberateľ dôchodku vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia; výška dôchodkových príjmov je nižšia ako výška minimálneho dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok,“ dodal. Najnižšia suma minimálnej penzie je po tridsiatich odpracovaných rokoch 269,50 eura, po 40 rokoch 311,10 eura, pričom maximálna suma penzie nie je stanovená.

Ak ste ako penzista zároveň aj držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môžete úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Týka sa vás aj ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. Ten sa znížil zo 45 na 25 eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok #dávky pre dôchodcov