Ako si našetriť na dôchodok čo najviac peňazí?

Skôr, ako si vyberiete spôsob sporenia, je kľúčové zvážiť si, koľko a ako dlho budete sporiť. Na tvorbu úspor má totiž väčší vplyv čas ako výška vkladu.

04.09.2015 11:11
financie, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Ukazuje to jednoduchý príklad: ak si sporíte 30 rokov po 40 eur a pätnásť rokov po 80 eur, váš vklad je identický (14 400 eur), ale zárobok zásadne odlišný. Pri dlhšom sporení a priemernom výnose 4 % získate na výnosoch takmer trojnásobne viac ako pri kratšom sporení. Za všetkým je tzv. zložené úročenie, respektíve výnosy z výnosov, ktoré vlastný vklad časom výrazne zvyšujú.

„V prvom rade odporúčam využiť oba dôchodkové piliere, ktoré prinášajú nesporné výhody. Pri 2. pilieri si sporiteľ odvádza na dôchodok percentuálny podiel z hrubej mzdy, čím sa časť povinných odvodov stáva jeho osobným vlastníctvom. Navyše veľký rozdiel robí dôchodkový fond. Väčšina sporiteľov má dnes úspory zo zákona presunuté v garantovanom fonde. V závislosti od vzťahu k riziku však odporúčam previesť úspory do niektorého z negarantovaných dôchodkových fondov, kde majú v dlhodobom horizonte predpoklad vyššieho zhodnotenia," radí obchodný riaditeľ NN Jan Zápotočný.

Pri 3. pilieri je výhodou príspevok zamestnávateľa – ak vám firma prispieva rovnakou sumou, akou si prispievate vy, vaše úspory sa navyšujú o 100 %. Okrem iného, vlastné príspevky si môžete odrátať zo základu dane až do sumy 180 eur ročne a ušetriť tak na dani každý rok až 34,20 eura.

„Ak plánujete sporenie, odporúčam najprv si zvážiť, akú sumu z vlastných úspor budete mesačne potrebovať k dôchodku. Ľahšie sa dopracujete k sume, ktorú si pri očakávanom výnose treba začať odkladať. Až potom nastupuje otázka, kam investovať," radí obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko Janka Pracharová.

Alternatívou sú aj realitné podielové fondy. Zásadnou výhodou je rozloženie rizika. Staviť všetky úspory na jednu kartu je finančný hazard. Naopak, pri podielovom fonde, ktorý investuje do tisícok nehnuteľností, je riziko minimálne aj v čase kolísania cien bytov na trhu.

Doplnkom k obom dôchodkovým pilierom môže byť investičné alebo kapitálové životné poistenie. Investičné životné poistenie vďaka napojeniu na podielové fondy môže priniesť nadpriemerný výnos a popritom kryť aj riziká, ako sú napríklad choroby, úrazy alebo riziko invalidity, ktoré život so sebou prináša.

Pri sporení na dôchodok doslova platí „čím dlhšie, tým lepšie“. Navyše v 2. pilieri je obdobie sporenia oveľa dlhšie, keďže klient môže do 2. piliera vstúpiť iba do dovŕšenia 35 rokov veku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie na dôchodok