Zľavy pre penzistov: nižšie dane, koncesie aj lacnejšie dovolenky

Vyše milióna penzistov a priemerný dôchodok necelých 410 eur. Taká je realita na Slovensku. Mnohí majú dôchodok oveľa nižší, a tak nie div, že často majú problém vyžiť. Sú tu však mnohé výhody a zľavy, ktoré môžu využiť. Ponúkajú ich obce, ale aj štát.

24.08.2015 09:34
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

K zlepšeniu situácie neprispieva ani pravidelná valorizácia penzií. Kým v roku 2014 vzrástli starobné penzie o 8,80 eura, tento rok to bolo len 5,20 eura. A keďže inflácia je nulová, v januári sa penzie zrejme zvýšia ešte o nižšiu sumu. Dôchodcovia však napriek tomu musia platiť za lieky, ale aj za služby spojené s bývaním a za stravu. Môžu však využiť napríklad úľavy na daniach z nehnuteľností, za odvoz odpadu či psa, ale aj zľavy na kultúru či dovolenky. Nárok na ne však nemajú automaticky. Musia sa na ne pýtať.

Navyše vláda sľubuje od januára ďalšie výhody. Napríklad Slovenský plynárenský priemysel by mal už začiatkom budúceho roka vracať domácnostiam časť platieb za plyn. Súčasťou takzvaného sociálneho balíčka je totiž záväzok znížiť ceny plynu pre domácnosti.

Ak ste ako penzista zároveň aj držiteľ preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môžete úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Týka sa vás aj štyridsaťpäťeurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. V tomto prípade by však v januári mala tiež nastať zmena. Limit by sa mal znížiť zo súčasných 45 na 25 eur. Nárok má každý, koho celková výška úhrad za lieky prekročí v štvrťroku ochranný limit, poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane. Netýka sa však pracujúcich penzistov (okrem dohodárov), ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve, teda viac ako 412 eur.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady. Nárok na zníženú sadzbu vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Ak zvažujete založenie účtu, mali by ste presne vedieť, ako ho chcete využívať. „Mobilné bankovníctvo nie je cudzie ani seniorom, ktorí sa prispôsobili inováciám, ktoré zľahčujú život,“ vraví Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Dôchodcovia môžu ušetriť minimálne polovicu zo vstupného do múzeí či divadiel, zvyčajne majú zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, penzisti majú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

Niektoré kraje ponúkajú aj zľavy na stravu, respektíve v sociálnych službách. „Občan bez ohľadu na to, či je, alebo nie je senior, nikdy neplatí plnú výšku ceny sociálnej služby. Napríklad ak je jej cena 600 eur mesačne, z tejto sumy dôchodca uhrádza približne 280 eur, zvyšok platí kraj,“ priblížila Oľga Prekopová, hovorkyňa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Štát prispieva dôchodcom už niekoľko rokov aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak lacnejšia o 50 eur. Pobyty organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea a Odborový zväz potravinárov. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia a zúčastniť sa na takomto pobyte môže každý penzista len raz v roku.

Ak penzista potrebuje zdravotnícku pomôcku, predpíše ju lekár. Ide o barly, vozíčky a iné pomôcky, ktoré súvisia s liečbou ochorení a máte na ne nárok, ak splníte zákonné podmienky. Niektoré hradí zdravotná poisťovňa, niektoré si platíte čiastočne alebo kupujete v plnej výške.

Bežné zdravotnícke pomôcky (paličky, barly, obväzy, plienky, chodítka …) si po ich predpísaní rovno vyberiete vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo v lekárni. Tie finančne náročnejšie schvaľuje revízny lekár. Do tejto skupiny patria najmä vozíky, postele, inzulínové pumpy a príslušenstvo. Musíte do zdravotnej poisťovne doručiť osobne alebo poštou lekársky poukaz.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov