Penzisti s nízkym dôchodkom môžu dostať dávky či minimálnu penziu

Priemerný dôchodok na Slovensku nedosahuje ani štyristodesať eur. Mnohí dôchodcovia, napriek tomu, že odpracovali viac ako tridsať rokov, žijú zo sumy približne dvesto eur. Štát im tak príjem dorovnáva buď zo systému príspevkov v hmotnej núdzi, alebo z rozpočtu Sociálnej poisťovne, ak splnia nárok na minimálny dôchodok.

21.08.2015 09:46
dôchodca, penzista, dôchodok Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (15)

Medzi ľudí, ktorí sú na pomoc odkázaní, patria väčšinou starodôchodcovia, ale aj živnostníci, ktorí platia nízke odvody. Problémom je aj takzvaná práca načierno, keď zamestnávateľ vypláca zamestnancovi len časť platu a časť mu dáva na ruku.

Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera je výška zaplatených odvodov jeden z významných faktorov. „Čím sú nižšie odvody do Sociálnej poisťovne, tým je nižšia suma budúceho dôchodku a, naopak, čím sú vyššie, tým je vyššia aj suma budúcej penzie,“ povedal. „Sumu dôchodku však ovplyvňuje aj počet odpracovaných rokov, hrubý príjem a aktuálna dôchodková hodnota.“

Ak Sociálna poisťovňa vypočíta dôchodok nižší ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje poberateľa penzie, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. Informáciu zasiela aj konkrétnym dôchodcom v prílohe rozhodnutia o invalidnom dôchodku, vdovskom alebo vdoveckom, sirotskom, sociálnom dôchodku poberateľa mladšieho ako 62 rokov veku a pri valorizácii dôchodkov.

O samotnú dávku však musí dôchodca požiadať úrad práce a ten určuje aj jej výšku. Predtým však na základe dokladov preukazujúcich rodinné, príjmové, bytové a majetkové pomery posúdi, na akú dávku a príspevky spĺňa rodina nárok a rozhodne o výške pomoci v hmotnej núdzi. Suma sa určí ako rozdiel medzi úhrnom súm nárokov uvedených v zákone a úhrnom súm príjmu členov domácnosti.

Toto platí, ak penzista nesplnil niektorú z podmienok minimálneho dôchodku. Ak však riadne pracoval, ale za málo peňazí, dostane minimálnu penziu, ktorej sumy sú odstupňované podľa počtu odpracovaných rokov. Podľa Višvádera podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu dôchodkov bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera,“ konštatoval.

Ako sa teda zvýšia penzie od 1. júla 2015? „Tým poberateľom, ktorým sa vyplácal dôchodok 1.¤júla 2015 a ktorí by na základe údajov evidovaných Sociálnou poisťovňou mohli splniť podmienky nároku na minimálny dôchodok, bude najneskôr do 31. augusta 2015 zaslaná písomná výzva na preukázanie ďalších rozhodujúcich skutočností ako napríklad doby poistenia získanej v cudzine alebo výšky dôchodku vyplácaného z cudziny. Po doručení vyplnenej výzvy a preukázaní rozhodujúcich skutočností Sociálna poisťovňa do 60 dní rozhodne o nároku a výške minimálnej penzie. Dôchodky sa zvýšia spätne od 1. júla 2015, pričom doplatok bude poberateľovi poukázaný spolu s prvou výplatou dôchodku zvýšeného na minimálny dôchodok,“ vysvetľuje postup, ak už penzista dôchodok poberá, Višváder. Sociálna poisťovňa dôchodcovi, ktorý má na minimálny dôchodok nárok, zašle rozhodnutie, z ktorého sa dozvie sumu zvýšenia dôchodku.

V špecifickej situácii budú tí penzisti, ktorí okrem dôchodku poberajú aj dávky v hmotnej núdzi. Ak splnia nárok na minimálnu penziu, ktorú im poisťovňa uhradí spätne od júla, otázne je, či budú musieť vracať už vyplatené dávky hmotnej núdzi. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré má tieto dávky starosti, tvrdí, že peniaze dôchodcovia vracať nebudú. „Sociálna poisťovňa zúčtuje doplatok s poskytnutou pomocou v hmotnej núdzi,“ vysvetlila hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová. Úrady práce budú posielať penzistom, ktorí sú na dávkach v hmotnej núdzi, oznámenie, že musia reagovať na list od Sociálnej poisťovne.

Suma minimálnej penzie bude na úrovni 136 percent z aktuálne platnej sumy životného minima, teda zo sumy 198,09 eura, ale nebude jednotná. Za každý ďalší odpracovaný rok sa zvýši o dve percentá. A ak človek odpracuje 40 a viac rokov, jeho budúca penzia vzrastie o tri percentá. Napríklad pri 45 rokoch poistenia by minimálna penzia predstavovala 340,80 eura, čo je 1,72-násobok životného minima.

V plnej sume však nárok na penzijné minimum vznikne len sporiteľom v prvom pilieri. „Poberateľovi starobného dôchodku sporiteľovi sa bude minimálny dôchodok primerane znižovať,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov #minimálny dôchodok