Ľudia, ktorí splnia podmienky, dostávajú dôchodkové dávky

Starobný dôchodok, predčasný dôchodok, minimálny dôchodok, vdovský a vdovecký dôchodok.

12.08.2015 12:10
debata

Starobný dôchodok

Dostanete ho, ak máte odpracovaných najmenej 15 rokov a dôchodkový vek. Ten je jednotne u žien aj mužov stanovený v súčasnosti na 62 rokov. Nárok na jeho výplatu vzniká splnením podmienok nároku a podaním žiadosti o jeho priznanie. Starobný dôchodca aj po priznaní penzie môže naďalej pracovať bez obmedzenia.

Predčasný dôchodok

Dostane ho ten, kto odpracoval minimálne 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia riadneho dôchodkového veku a suma predčasnej penzie ku dňu, od ktorého požiadal o jej priznanie, je vyššia ako 1,2–násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu (momentálne je to 237,80 eura). Suma penzie sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní obdobia od vzniku nároku.

Minimálny dôchodok

Nárok naň má poberateľ starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný starobný dôchodok) alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.

Podmienky nároku splní poberateľ dôchodku vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia; výška dôchodkových príjmov je nižšia ako výška minimálneho dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok.

Kvalifikovaným obdobím je aj obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine (započíta sa celé obdobie, ak je potvrdené príslušnou inštitúciou); v roku, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok alebo bol priznaný dôchodok; od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Za každý ďalší rok kvalifi kovaného obdobia nad základnú hranicu 30 rokov sa minimálny dôchodok zvýši: o dve percentá sumy životného minima za 31. až 39. rok kvalifi kovaného obdobia a o tri percentá sumy životného minima za 40. a ďalší rok kvalifikovaného obdobia.

Najnižšia suma minimálnej penzie je po tridsiatich odpracovaných rokoch 269,50 €, po štyridsiatich rokoch 311,10 eura, pričom maximálna suma penzie nie je stanovená.

Vdovský a vdovecký dôchodok

Dostane žena po manželovi alebo manžel po manželke, ktorý/á ku dňu smrti poberal/a starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, alebo ku dňu smrti splnil/a podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo získal/a počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok, alebo zomrel/a v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Jeho výška je 60 % starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti.

Nárok na jeho výplatu trvá jeden rok od smrti manžela/ky. Po uplynutí jedného roka zaniká iba nárok na výplatu, samotný nárok na dôchodok však trvá aj naďalej. Po uplynutí jedného roka nárok na výplatu trvá iba vtedy, ak vdova/vdovec: stará sa aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok alebo ktoré bolo v rodine zomretého vychovávané; je invalidná/ý z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %; vychoval/a aspoň tri deti (táto podmienka sa uplatňuje najskôr od 1. augusta 2006); dovŕšil/a vek 52 rokov a vychovala dve deti (táto podmienka sa uplatňuje najskôr od 1. augusta 2006); dovŕšil/a dôchodkový vek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia