Seniori môžu dovolenkovať lacnejšie aj vďaka dotáciám

Napriek tomu, že veľká časť slovenských seniorov trávi väčšinu roka doma, nájdu sa aj takí, ktorí si aspoň raz v roku doprajú dovolenku.

12.08.2015 00:00
debata

Tí, ktorí sa rozhodnú pre dovolenku na Slovensku, môžu využiť aj štátnu účelovú dotáciu v sume 50 eur. Organizuje ich Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea aj Zväz potravinárov. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. Nemôžu ho dostať teda tí, ktorí pracujú na zmluvu či dohodu.

„Podmienkou účasti na rekreácii je výmer o starobnom alebo výsluhovom dôchodku. Pobytu s dotáciou rezortu práce sa môže nepracujúci senior zúčastniť v kalendárnom roku iba raz. Táto skutočnosť je prísne kontrolovaná s poskytovateľom takýchto pobytov podpísaním čestného prehlásenia,“ povedal podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián.

Upozornil však, že na poskytnutie pobytu s dotáciou nie je právny nárok. Dovolenky so štátnou dotáciou sa môžu zúčastniť aj manželia či partneri aj vtedy, ak je na dôchodku len jeden z nich. Dôchodca zaplatí zníženú cenu a druhý z manželov bude musieť zaplatiť plnú, nedotovanú.

Žiadosť o rekreáciu možno poslať aj do viacerých hotelov. V prípade, že niekto dostane pozitívnu odpoveď z viacerých ubytovacích zariadení, musí si vybrať len jedno z nich. Sorea spolu s Jednotou dôchodcov majú systém, vďaka ktorému dokážu odhaliť ľudí, ktorí by sa chceli na pobyte zúčastniť viackrát. V prípade, že by to niekto urobil, musí za pobyt zaplatiť plnú cenu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Dôchodcovia