Dávky pre penzistov? Po splnení rôznych podmienok

Starobné, predčasné či pozostalostné dôchodky. Limity na lieky, príspevok na dovolenku, pomoc v núdzi alebo peňažné príspevky na kompenzáciu. Dávky, ktoré penzistom vypláca štát zo svojho rozpočtu, ale aj také, na ktoré si roky sporili tým, že platili odvody.

03.08.2015 09:34
dôchodok, dôchodca, lavička, jazero, priatelia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyše milióna slovenských penzistov dostane už v decembri vianočný príspevok. Na jeho výplatu má nárok ten, koho penzia alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 514,80 eura a je poberateľom starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku. O jeho výplatu ani tentoraz nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí automaticky.

Maximálna suma vianočného príspevku bude opäť 87,26 eura. Dostanú ju tí, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Penzistom, ktorých dôchodok sa pohybuje od 198,20 do 514,80 eura mesačne, bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 31,31 eura. Celkový príspevok, ktorý dostanú penzisti, sa skladá z dvoch častí: vianočného príspevku a jednorazovej dávky. Dávka má určenú pevnú sumu 12,74 eura. Dostane ju ten, koho dôchodok neprekročí 396,18 eura. „Dôchodcovia s najnižšími dôchodkami si zaslúžia pozornosť a zvýšenie ich reálnych príjmov vďaka vianočnému príspevku,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Už začiatkom januára dostanú dôchodcovia rozhodnutia o zvýšení dôchodkov o pravidelnú valorizáciu. Penzie sa opäť budú zvyšovať o pevnú sumu.

Ak sa do penzie ešte len chystáte, musíte sa vyrovnať s faktom, že z vašej súčasnej mzdy budete dostávať približne polovicu. Ak sa váš dôchodok bude pohybovať približne na úrovni dvesto eur, môžete mať nárok na minimálny dôchodok. „Nárok naň má poberateľ starobného alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Podmienky nároku splní poberateľ dôchodku vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia; výška dôchodkových príjmov je nižšia ako výška minimálneho dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok,“ dodal. Najnižšia suma minimálnej penzie je po tridsiatich odpracovaných rokoch 269,50 eura, po 40 rokoch 311,10 eura, pričom maximálna suma penzie nie je stanovená.

Ak ste ako penzista zároveň aj držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môžete úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Týka sa vás aj štyridsaťpäťeurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. V tomto prípade by mala nastať v januári zmena. Limit by sa mal znížiť zo 45 na 25 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov