Dôchodok si zvýšite prácou i dobrovoľnými odvodmi

Celý život platíme odvody, aby sme mohli poberať dôchodok. Ten však nie je vždy taký, ako by si človek predstavoval. Súčasní, ale aj budúci penzisti majú možnosti, ako si svoj dôchodok zvýšiť. Nie je to však zadarmo.

20.07.2015 09:38
pracujúci, dôchodca, hobby, majster Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Priemerný starobný dôchodok dosahoval na konci júna 408,80 eura. To je takmer o 450 eur menej, než bola priemerná mzda v minulom roku. Ľudia, ktorí odchádzajú na dôchodok, by sa tak mali vopred pripraviť na výrazný prepad čistého príjmu. Ak si chcú zvýšiť svoju penziu, môžu si vopred začať platiť dobrovoľné odvody alebo si nájsť ďalšie zamestnanie. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zvýšiť dôchodok si možno aj prácou na dohodu. V súčasnosti sa aj z takejto práce platia odvody na dôchodkové poistenie, to znamená, že sa tento príjem započíta pri výpočte budúcej penzie. Ak niekto pracuje na zmluvu napríklad za 600 eur a nájde si ešte brigádu za 150 eur mesačne, dôchodok sa mu bude počítať z mesačného príjmu 750 eur.

Druhou možnosťou, ako si zvýšiť budúcu penziu, je prihlásiť sa na dobrovoľné poistenie. Kto uzatvorí len dobrovoľné dôchodkové poistenie, bude mesačne platiť 28,75 percenta zo zvoleného vymeriavacieho základu. Okrem starobného poistenia je potrebné totiž platiť aj odvod na invalidné poistenie a odvod do rezervného fondu solidarity. Každý si pritom môže sám zvoliť vymeriavací základ, ktorý však musí byť v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. Kto si zvolí minimum, musí mesačne platiť poistné vo výške 118,45 eura.

Ak by v súčasnosti dovŕšil dôchodkový vek človek, ktorý odpracoval 40 rokov a celý život dostával plat na úrovni priemernej mzdy, mal by nárok na dôchodok vo výške 432,70 eura. V prípade, že by si celý minulý rok platil dobrovoľné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, mal by dostať dôchodok vo výške 438,10 eura. Vďaka plateniu dobrovoľných odvodov by tak jeho penzia bola vyššia o 5,40 eura. Každý mesiac v minulom roku by však musel na odvodoch zaplatiť 115,71 eura, čo je 1 388,52 eura za rok. Táto suma by sa mu v podobe vyššieho dôchodku vrátila o viac ako 21 rokov. Čím dlhšie si niekto bude platiť dobrovoľné odvody alebo čím vyššie odvody bude platiť, tým výraznejšie jeho budúci dôchodok vzrastie.

Súčasní penzisti si môžu svoj dôchodok zlepšiť len prácou. Či už pracujú na zmluvu, alebo na dohodu, zamestnávateľ im musí zo mzdy strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Po skončení zamestnania preto môžu požiadať o prepočítanie svojho dôchodku. Od tohto roku Sociálna poisťovňa zvyšuje penzie aj automaticky tým penzistom, ktorí sú k 31. decembru dôchodkovo poistení. Ak niekto v tento deň nie je zamestnaný, dôchodok sa mu zvýši, len ak o to požiada. Aj tu platí, že čím viac niekto zarába a čím dlhšie pracuje, tým by malo byť zvýšenie dôchodku výraznejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia