Aký strop má pozostalostná penzia?

Otázky a odpovede o pozostalostných penziách.

16.07.2015 08:23
vdova, vdovecký, smútok, pohreb Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zanikne mi nárok na vdovský dôchodok, keď moje dieťa ukončilo štúdium?

Ukončením štúdia prestáva byť dieťa nezaopatreným dieťaťom na dôchodkové účely. Takémuto dieťaťu zaniká nárok na výplatu sirotského dôchodku. Súčasne však môže zaniknúť aj nárok na výplatu vdovského dôchodku matke dieťaťa, pretože už nespĺňa podmienku starostlivosti o nezaopatrené dieťa. Napríklad, študent ukončí vysokoškolské štúdium prvého stupňa záverečnou skúškou dňa 25. júna 2015. Sociálna poisťovňa od júla 2015 zastaví výplatu sirotského aj vdovského dôchodku, o čom vydá písomné rozhodnutie. Ak dieťa od septembra 2015 bude pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu druhého stupňa, po zápise na štúdium môže dieťa požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku a vdova o uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku. K žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie o štúdiu. Sociálna poisťovňa následne uvoľní výplatu sirotského aj vdovského dôchodku spätne aj za prázdninové mesiace. Ak dieťa už študovať nebude, vdove môže vzniknúť opätovne nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak splní niektorú z ďalších podmienok: je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %; dovŕšila vek 52 rokov a vychovala 2 deti; dovŕšila dôchodkový vek. O uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku je potrebné požiadať písomne.

Budem dostávať vdovecký dôchodok aj keď uzavriem manželstvo?

Poberateľ vdovského/vdo­veckého dôchodku, ktorý uzatvorí nové manželstvo, je povinný v lehote do 8 dní túto skutočnosť oznámiť Sociálnej poisťovni. Uzatvorenie manželstva je potrebné preukázať originálom alebo úradne overenou fotokópiou sobášneho listu. Na základe predloženého dokladu Sociálna poisťovňa odníme pozostalostný dôchodok písomným rozhodnutím.

Som poberateľka vdovského dôchodku, v tomto roku dovŕšim dôchodkový vek. Keď požiadam o starobný dôchodok, v akej sume sa mi bude vyplácať starobný a v akej vdovský dôchodok?

Sociálna poisťovňa určí sumu starobného dôchodku a porovná ju so sumou vyplácaného vdovského dôchodku. Vyšší z dôchodkov sa vypláca v plnej sume a nižší sa vypláca v sume jednej polovice. Pri rovnakej sume starobného dôchodku a vdovského dôchodku sa v sume jednej polovice vypláca vdovský dôchodok.

Ako sa počíta vdovský dôchodok po zosnulom, ktorý ku dňu smrti pracoval?

V tomto prípade sa vdovský dôchodok vypočítava z predpokladaného invalidného dôchodku, na ktorý by zosnulý splnil nárok (získal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia). Stanovuje to zákon o sociálnom poistení. Podľa neho sa suma invalidného dôchodku zosnulého podobne ako pri starobnom dôchodku počíta podľa počtu odpracovaných rokov a zárobkov získaných do smrti poistenca, ku ktorým sa pripočíta obdobie dôchodkového poistenia od smrti do dovŕšenia dôchodkového veku poistenca. Suma vdovského dôchodku je potom 60 % invalidného dôchodku, na ktorý by mal nárok zosnulý manžel ku dňu smrti. Ak vdova už poberá nejaký dôchodok, napríklad starobný, prichádza k súbehu nároku na výplatu starobného dôchodku a vdovského dôchodku, pričom vyšší dôchodok sa vypláca v plnej sume a nižší z nich sa vypláca v sume jednej polovice.

Môžem sirotský dôchodok poberať aj po uzavretí manželstva či narodení dieťaťa?

Mnoho študentov sa domnieva, že uzavretím manželstva alebo narodením dieťaťa im zaniká nárok na sirotský dôchodok. Nie je to však tak. Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ, pričom podľa zákona nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení aj tá sirota, ktorá sa sústavne pripravuje na povolanie, najdlhšie však do dovŕšenia 26 rokov veku. Znamená to, že študentovi v prípade uzavretia manželstva alebo narodenia dieťaťa nezaniká nárok na sirotský dôchodok a jeho výplatu. Nárok na výplatu by mu zanikol v prípade prerušenia, zanechania alebo ukončenia štúdia. Po opätovnom nástupe na štúdium môže študent požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku. Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26 rokov veku dieťaťa.

Som vdovec a poberám vdovecký dôchodok. Ak budem so svojou súčasnou partnerkou žiť ako druh a družka, zanikne mi nárok naň?

Nárok na vdovecký dôchodok zaniká uzatvorením manželstva alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdovec úmyselným trestným činom spôsobil smrť manželky. Pokiaľ so svojou družkou neuzatvoríte manželstvo, nárok na vdovecký dôchodok vám nezanikne.

Má pozostalostná penzia strop? Ak áno, aký?

Ak vznikne nárok na výplatu viacerých pozostalostných dôchodkov po tom istom poistencovi (napríklad vznikne nárok na vdovský dôchodok a viac sirotských dôchodkov), platí, že úhrn súm týchto pozostalostných penzií nesmie presiahnuť sumu dôchodku zomretého poistenca, na ktorú mal alebo by mal nárok. Ak ich úhrnná suma presahuje sumu dôchodku zomretého poistenca, každý z pozostalostných dôchodkov sa pomerne zníži. Ak nárok na niektorý z priznaných pozostalostných dôchodkov zanikne alebo opätovne vznikne (teda zmení sa počet osôb, ktoré majú nárok na výplatu pozostalostného dôchodku po tom istom poistencovi), ich sumy sa znovu pomerne upravia (z dôvodu zániku niektorého z pozostalostných dôchodkov sa zvýšia, z dôvodu opätovného vzniku nároku na výplatu sirotského dôchodku sa znížia).

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok