Dôchodok si môžete zvýšiť aj dobrovoľnými príspevkami

Každý, kto je zapojený v druhom pilieri, si môže na svoj dôchodkový účet posielať aj dobrovoľné príspevky. Nasporí si tak vyššiu sumu, ako by mu sem smerovala len časť dôchodkových odvodov.

09.07.2015 09:35
daňové, priznanie, dane, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Jednotlivé dôchodkové spoločnosti nemajú stanovenú nejakú minimálnu alebo maximálnu sumu, ktorú treba na dôchodkové sporenie posielať. Každý, kto si chce sporiť dobrovoľne, môže posielať ľubovoľne vysokú sumu vtedy, keď sa mu to hodí. Netreba preto sporiť každý mesiac, stačí poslať peniaze raz za rok či niekoľko rokov.

Výhodou dobrovoľného sporenia v druhom pilieri v porovnaní s podielovými fondmi je, že zákon určuje maximálne poplatky, ktoré si dôchodkové spoločnosti môžu od svojich klientov pýtať. Toto investovanie tak vyjde lacnejšie, ako keby sme si sporili v podielovom fonde. Nevýhodou takého sporenia je, že len čo pošleme peniaze na dôchodkový účet, môžeme sa k nim dostať až po splnení podmienok na získanie dôchodku. V prípade, že by ich niekto potreboval napríklad na kúpu auta či opravu domu, nebude ich môcť vybrať skôr.

Dobrovoľné sporenie na dôchodok podporuje aj štát formou daňovej úľavy. O dobrovoľné príspevky si totiž možno znížiť svoj základ dane. Takýmto spôsobom si možno odrátať najviac dve percentá zo základu dane, pričom táto suma nemôže presiahnuť dve percentá zo 60-násobku priemernej mzdy.

Kto si chce posielať dobrovoľné príspevky na druhý pilier, musí si to s dôchodkovou spoločnosťou dohodnúť v zmluve alebo môže uzatvoriť dodatok k zmluve. Bez toho nie je možné dobrovoľné príspevky posielať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier