Na dovolenky dôchodcov štát prispel aj tento rok

Nepracujúci penzisti môžu aj tento rok využiť päťdesiateurový príspevok na dovolenku. Ďalšou podmienkou je, aby mali trvalý pobyt na Slovensku.

06.07.2015 09:55
dovolenka, dôchodca, bazén Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dovolenky so štátnou účelovou dotáciou už tradične organizujú Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. Pobyty, ktoré organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, sú už prerozdelené, v ponuke boli od apríla. Odborový zväz potravinárov má v ponuke najmä jesenné pobyty a prvý turnus s hotelovou spoločnosťou Sorea sa začal 28. júna.

Penzión Oravská horáreň poskytuje pobyty už od apríla. „Aktuálne sú voľné termíny v jesenných mesiacoch, pričom cena na osobu je 148 eur a zahŕňa šesťkrát ubytovanie, plnú penziu, 3-krát autobusový zájazd na atraktívne miesta Oravy a ďalšie aktivity,“ približuje ponuku Magdaléna Mellenová, predsedníčka Zväzu potravinárov SR.

„Pobyty sú určené výhradne iba pre nepracujúcich dôchodcov, poberateľov starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nevykonáva činnosť zakladajúcu si nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti, teda dôchodcu, ktorý nepracuje. Účastník pobytu túto skutočnosť potvrdí podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré ako súčasť dotačného poukazu dostane pri príchode na pobyt,“ vysvetľuje podmienky dotovaného pobytu Mellenová. „Prostriedky štátnej účelovej dotácie môže penzista využiť v jednom roku len raz. V prípade porušenia podmienok je povinný uhradiť cenu pobytu v plnej výške,“ dodala. Pobyty v Oravskej horárni sa začínajú v nedeľu večerou a končia sa v sobotu raňajkami.

Pokiaľ ide o Jednotu dôchodcov na Slovensku, tá pobyty nepredáva, iba ich organizuje. „Upozorniť treba na skutočnosť, že na dotovaný pobyt nie je právny nárok. Navyše invalidní dôchodcovia, ktorí nedosiahli dôchodkový vek, sa na pobytoch nemôžu zúčastniť,“ hovorí podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. „Dôchodcom, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí a odkázaní na cudziu pomoc, takúto nezabezpečujeme. Môžu prísť s vlastným sprievodcom, ktorý si môže pobyt zakúpiť v plnej výške, teda bez dotácie päťdesiat eur. V cene pobytu nie je započítaná daň z ubytovania,“ konštatoval Fabián.

Žiadosť o rekreáciu možno poslať aj do viacerých zariadení. V prípade, že niekto dostane pozitívnu odpoveď z viacerých ubytovacích zariadení, musí si vybrať len jedno z nich. Sorea spolu s Jednotou dôchodcov majú systém, vďaka ktorému dokážu odhaliť ľudí, ktorí by sa chceli na pobyte zúčastniť viackrát. V prípade, že by to niekto urobil, musí za pobyt zaplatiť plnú cenu.

Spoločnosť Sorea začala pobyty predávať len nedávno, pričom prvý nástupný termín bol 28. júna. Najlacnejší pobyt si možno kúpiť za 111 eur. Ide už o cenu po odpočítaní 50-eurovej dotácie. Konkrétna cena vždy závisí od vybraného hotela a zvoleného termínu. Penzisti majú celkovo na výber z dvanástich hotelov, ktoré sa nachádzajú vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch. Novinkou tohto roka je Hotel Zámok Topoľčianky.

„Pobyt zahŕňa 6 nocí s plnou penziou, k dispozícii je 6 840 poukazov. Ak si dôchodca chce pobyt predĺžiť, môže tak urobiť za 5 až 10 eur na osobu a noc,“ hovorí obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea Beata Töröková. „Rekreačné pobyty so štátnou účelovou dotáciou sú poskytované našou hotelovou spoločnosťou v najatraktív­nejších lokalitách Slovenska. Svoj nárok na pridelenie poukazu musí klient potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia o poberaní jednej z uvedených foriem dôchodku. Údaje uvedené na tlačive Čestné vyhlásenie vypíše pracovník recepcie hotela podľa preukazu totožnosti klienta a potvrdí to svojím podpisom. V prípade podania žiadosti do viacerých hotelov a získania kladnej odpovede si klient sám vyberie hotel a zaplatením rezervačného záznamu do 10 dní potvrdí svoju účasť. Neuhradené rezervácie sa stornujú a vybavujú sa ďalšie objednávky v poradí,“ približuje postup Töröková.

Ako dodala, účastník rekreácie, ktorý už využil prostriedky štátnej dotácie, si môže v príslušnom kalendárnom roku zakúpiť v spoločnosti SOREA, ako aj v Hoteli Zámok Topoľčianky iný cenovo zvýhodnený pobyt určený pre dôchodcov – Senior Fit pobyt 55 + alebo Seniorské produktové relaxačné balíčky.

Štát celkovo vyčlenil na dotované pobyty aj v tomto roku 597-tisíc eur, pričom Konfederácia odborových zväzov dostala 342-tisíc eur, Jednota dôchodcov na Slovensku 215-tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 40-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky