Priznaniu invalidného dôchodku predchádza dlhodobé ochorenie

Počet ľudí, ktorí pre zlý zdravotný stav odchádzajú do invalidného dôchodku, každým rokom rastie. V súčasnosti ho poberá takmer 235-tisíc Slovákov. Sociálna poisťovňa vo svojom návrhu rozpočtu počíta tento rok s približne ďalšími viac ako 18-tisíc novopriznanými invalidnými penziami.

26.06.2015 09:24
senior, vozík, staroba, imobilita, osteoporóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. Uznávanie invalidity je výlučne odborno-medicínskou záležitosťou a určujú ju posudkoví lekári sociálneho poistenia.

Za väčšinu prípadov novouznaných invalidít môžu choroby. „Vyššia chorobnosť, životný štýl, sociálna situácia, to sú faktory, ktoré ovplyvňujú invalidizáciu Slovákov,“ približuje dôvody riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ako ďalej uviedol, konanie o nároku na túto dávku sa začína tým, že si poistenec podá písomnú žiadosť v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne na predpísanom tlačive.

Podkladom na posúdenie invalidity sú lekárske nálezy ošetrujúcich lekárov a špecialistov rôznych medicínskych odborov. Zákon o sociálnom poistení stanovuje presné kritériá posudzovania zdravotného stavu podľa druhu a závažnosti postihnutia jednotlivých orgánov a systémov. Posudkový lekár určuje mieru poklesu schopnosti pracovať v percentách. Pri posudzovaní sa hodnotí vždy najzávažnejšie zdravotné postihnutie, takzvané rozhodujúce, a určí sa preň príslušná percentuálna miera poklesu schopnosti pracovať. Závažnosť všetkých ostatných ochorení, teda vedľajšie choroby môžu všetky spolu ovplyvniť celkové percento navýšením najviac o 10 percent.

Invalidita nie je kategória statická, ale dynamická, v konkrétnom prípade sa môže percento schopnosti pracovať zvýšiť alebo znížiť, alebo môže dôjsť aj k jej zániku. Zdravotný stav je ovplyvniteľný liečbou, pokrokmi lekárskej vedy – uzdravenie, zlepšenie alebo stabilizácia zdravotného stavu, s využitím vhodnej rehabilitácie, prípadne rekvalifikácie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa niektorí invalidní dôchodcovia musia zúčastňovať na kontrolných prehliadkach. Za prvé štyri mesiace tohto roka posudkoví lekári Sociálnej poisťovne skontrolovali 18 815 invalidných dôchodcov. Z tohto počtu uznali naďalej invalidnými 16 815 posudzo­vaných poistencov, zvýšený stupeň invalidity priznali v 564 prípadoch, stupeň invalidity znížili v 1 280 prípadoch a invaliditu zrušili 156 ľuďom.

„Účelom kontrolných lekárskych prehliadok je preskúmanie, či poberateľ invalidného dôchodku naďalej spĺňa podmienku zdravotného stavu na účely poberania dávky. Posudkový lekár pri kontrole zhodnotí predchádzajúci posudkový záver, aktuálny zdravotný stav so zhodnotením vzniknutých zmien, prehodnotí priebeh a očakávaný vývoj zdravotného stavu, pričom vychádza z aktuálnych odborných lekárskych nálezov od ošetrujúcich lekárov,“ vysvetlil Višváder.

V rámci kontrolnej prehliadky sa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav na účely invalidity posúdi opätovne, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti pracovať. Lehotu následnej prehliadky posudkový lekár určí v závislosti od povahy, dynamiky a predpokladaného vývoja zdravotného stavu.

Kontrolnú lekársku prehliadku je možné vykonať aj skôr, ak sa zistia posudkovo významné skutočnosti, ktoré odôvodňujú jej vykonanie, pričom podnetom môže byť aj žiadosť poberateľa dávky o prehodnotenie zdravotného stavu z dôvodu jeho zhoršenia, podnety fyzických a právnických osôb poukazujúce na neoprávnené poberanie dávky a podobne.

„Pri ochoreniach, ktoré už nie sú ovplyvniteľné ďalšou liečbou ani rehabilitáciou z hľadiska zmeny schopnosti pracovať, nie je vykonanie kontrolnej prehliadky potrebné a posudkový lekár ďalšiu prehliadku už nestanoví. Urobí tak v prípade ťažko pohyblivých občanov, poistencov so závažnými duševnými chorobami, závažnými onkologickými ochoreniami, na kontroly nemusia chodiť ani nevidomí občania a podobne,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok