Prvý pilier? Bude opäť solidárnejší

V zákone o sociálnom poistení sa až do roku 2018 budú prejavovať zmeny, ktoré priniesli väčšiu solidárnosť v prvom pilieri. Aj v budúcom roku sa tak tí lepšie zarábajúci poskladajú na penzie ľudí, ktorí zarábajú málo.

23.06.2015 08:36
druhý pilier, dôchodok, senior, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Už v januári dostanú penzisti zvýšené penzie o pravidelnú valorizáciu. Pri výpočte sa však opäť použije iný vzorec. Kým tento rok sa pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 70 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 30 % z medziročného rastu priemernej mzdy, v januári sa tento pomer zmení na 80 : 20.

Meniť sa bude aj suma aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá je dôležitou veličinou pri výpočte starobného dôchodku. Kým tento rok je jej výška v sume 10,6865 eura, predpokladá sa, že od januára vzrastie na 10,9775 eura. A tak budú mať, aspoň vďaka nej, lepšie zarábajúci svoje penzie vyššie.

Ľudia s nízkym príjmom už budú mať garanciu, že ich penzia, ak splnia podmienky, neklesne pod 270 eur. Sociálna poisťovňa opakovane upozorňovala na skutočnosť, že v budúcnosti narastie tzv. skupina chudobných dôchodcov. V súčasnosti totiž pracuje a odvádza poistné z úrovne minimálnej mzdy 641-tisíc ľudí. Z nich je 491-tisíc zamestnancov a „dohodárov“, vyše 140-tisíc živnostníkov a viac ako 6-tisíc dobrovoľne poistených. „Pri orientačnom výpočte starobného dôchodku sa bral do úvahy živnostník, ktorý sa po celý čas svojho aktívneho života dokázal živiť sám, v rokoch 1984 až 1990 vykonával svoju činnosť na základe povolenia príslušného národného výboru, od roku 1990 podniká na živnostenský list – je samostatne zárobkovo činnou osobou, ale platil poistné na dôchodkové poistenie iba z minimálnych vymeriavacích základov, a ďalej zamestnanec, ktorý počas svojho aktívneho pracovného života dosahoval len minimálnu mzdu. Obaja odpracovali zhodne celkovo 42 rokov. Po výpočte vyšiel živnostníkovi starobný dôchodok vo výške 221,70 eura mesačne a zamestnancovi 229,90 eura. Treba zdôrazniť, že ide o modelové situácie a pri výpočte sa neprihliadalo napr. na náhradné doby, ktoré majú pozitívny vplyv na sumu starobného dôchodku," upozorňuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

A tak sa na ich budúce penzie budú skladať tí, ktorí majú vyšší príjem. Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo je prvý pilier solidárnejší, ako bol do konca roka 2012. Kým vtedy sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára sa započítava 72 %, v roku 2016 to bude už len 68 %.

Málo zarábajúcich bude navyše chrániť aj zákon o minimálnom dôchodku. Ten zabezpečí všetkým, ktorí splnia podmienky, ale zarábajú málo, taký dôchodok, aby nemuseli k priznanej penzii žiadať aj o dávky v hmotnej núdzi. Najnižší garantovaný dôchodok na Slovensku má byť vyplácaný v sume asi 270 eur. S každým ďalším odpracovaným rokom sa však penzijné minimum bude zvyšovať. Kto napríklad odvádzal 40 rokov, dostane najmenej 311,10 eura. Kto až 45 rokov, získa 340,80 eura. Na tento druh dôchodku však bude mať vplyv to, či ste alebo nie ste sporiteľom v II. pilieri. „Poberateľovi starobného dôchodku – sporiteľovi sa bude minimálny dôchodok primerane znižovať za obdobie sporenia, ktoré bolo získané v kvalifikovanom období a podľa rovnakých pravidiel, ako sa znižuje starobný dôchodok sporiteľovi, to znamená, že sa zníži za obdobie sporenia pred 1. septembrom 2012 o polovicu pomernej výšky minimálneho dôchodku patriacej za obdobie sporenia a za obdobie od 1. septembra 2012 o 2/9 pomernej výšky minimálneho dôchodku patriacej za obdobie sporenia," píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Nič sa nebude meniť pre tých, ktorí zarábajú priemernú mzdu. Je jedno, či odídu do penzie teraz, alebo o pár rokov, ich penzia sa bude vypočítavať z ich celého zárobku.

Opäť však získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 19 percent, na budúci rok to bude 20 % navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 280 eur, na budúci rok to už bude asi 290 eur.

Ako však upozornil Višváder, dôchodok ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri jeho výpočte dôležité a majú vplyv na konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to už aj spomínaná aktuálna dôchodková hodnota, ktorej výška je každý rok iná. „Výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok," dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #I. pilier