Penzisti pracujúci na dohodu môžu požiadať o vyšší dôchodok

Aj po dosiahnutí dôchodkového veku možno pracovať. Ľudia, ktorí sa zamestnajú popri penzii, majú aj nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Túto výhodu môžu získať tí, čo pracujú na zmluvu, ale aj ľudia, ktorí sú zamestnaní na dohodu.

08.06.2015 10:05
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

O zvýšenie penzie môžu požiadať aj ľudia, ktorí pracovali krátko a ich zárobok bol nízky. „Pracujúci dôchodca môže po zániku dôchodkového poistenia požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia získané počas poberania dôchodku bez ohľadu na to, ako dlho toto poistenie trvalo a aký zárobok dosiahol. Treba si však uvedomiť, že o zvýšenie je možné požiadať len raz v kalendárnom roku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

O koľko pracujúcemu dôchodcovi vzrastie penzia, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracoval a koľko zarábal. „Suma zvýšenia sa vypočíta tak, že sa vynásobí polovica dosiahnutých osobných mzdových bodov aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Suma zvýšenia sa potom zaokrúhli na 10 eurocentov nahor,“ povedal Višváder.

Od tohto roku zvyšuje Sociálna poisťovňa dôchodky nielen vtedy, ak o to dôchodca požiada, ale aj automaticky k 1. januáru. Na toto automatické zvýšenie majú nárok len tí penzisti, ktorí boli dôchodkovo poistení k 31. decembru. Ak niekto prestane pracovať skôr a v posledný deň roku nebude dôchodkovo poistený, automatické zvýšenie penzie sa ho nedotkne. Napríklad ak by niekto pracoval na dohodu od 1. júla do 31. augusta, dôchodok by sa mu zvýšil len vtedy, ak by o to požiadal. Urobiť tak môže, len čo prestane pracovať, teda od 1. septembra.

Nárok na zvýšenie dôchodku majú všetci pracujúci starobní a predčasní dôchodcovia. Predčasní penzisti musia počítať s tým, že len čo sa zamestnajú a z tejto práce im vznikne dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im prestane vyplácať dôchodok. Znovu ho môžu začať poberať až po tom, čo im toto dôchodkové poistenie zanikne alebo keď dovŕšia dôchodkový vek. O obnovenie výplaty penzie musia požiadať.

Nárok na výplatu predčasnej penzie zanikne penzistovi aj vtedy, keď sa zamestná na dohodu za veľmi nízky plat. To znamená, že aj keby si predčasný dôchodca chcel privyrobiť čo i len zopár eur mesačne, príde o celý dôchodok. Predčasný penzista si preto musí vopred zvážiť, či je pre neho výhodnejšie pracovať alebo poberať dôchodok. Ak dovŕši dôchodkový vek, považuje sa už za riadneho starobného dôchodcu a môže poberať dôchodok i plat.

Invalidní penzisti, aj keď môžu popri poberaní dôchodku pracovať, nemajú nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Zaplatené odvody sa im zarátajú až pri výpočte starobného dôchodku po dosiahnutí dôchodkového veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia