Na rozhodnutie o druhom pilieri zostávajú necelé dva týždne

Do polovice júna sa každý môže rozhodnúť, či si bude na dôchodok sporiť v druhom pilieri, alebo nie. Ľudia, ktorí sú v súčasnosti v druhom pilieri zapojení, môžu do 15. júna z neho vystúpiť. A tí, čo v ňom nie sú, môžu zase do rovnakého termínu vstúpiť.

05.06.2015 10:14
vklad, sporenie, prasiatko, úrok Foto:
Ilustračné foto.
debata (90)

Rozhodnúť sa správne, či je lepšie v druhom pilieri zostať, alebo nie, je veľmi ťažké. Čím viac rokov niekomu do dôchodku zostáva, tým je zložitejšie povedať, aký dôchodok bude daný človek dostávať z prvého piliera a aký z druhého piliera. Druhý pilier sa znovu otvoril v reakcii na prvé súkromné dôchodky, ktoré poisťovne začiatkom tohto roku začali ponúkať sporiteľom. Prví sporitelia totiž dostávajú kombinované dôchodky z prvého a druhého piliera výrazne nižšie, ako keby boli zapojení len v prvom pilieri.

V budúcnosti sa to však môže zmeniť. Počet dôchodcov sa stále zvyšuje, no rovnakým tempom nerastie aj počet pracujúcich, ktorí platia odvody. Hrozí preto, že v budúcnosti bude na jedného dôchodcu pripadať menej pracujúcich ako v súčasnosti. Štát by v takom prípade nemal dosť peňazí na to, aby vyplácal dôchodky v súčasnej výške.

Pri dôchodku z druhého piliera zase nemožno vopred povedať, ako dokáže dôchodková spoločnosť zhodnotiť peniaze. V negarantovaných fondoch môže hodnota investície aj klesnúť, čo znamená, že pri odchode do dôchodku bude mať človek na svojom osobnom dôchodkovom účte menej peňazí, ako mu tam prišlo. V prípade sporenia v dĺžke niekoľkých desiatok rokov by sa však toto riziko malo minimalizovať, keďže doteraz platilo, že z dlhodobého hľadiska hodnota cenných papierov rástla.

Ak sa niekto sa rozhodne, že vstúpi do druhého piliera, stačí, ak podpíše zmluvu s dôchodkovou spoločnosťou. „V čase otvorenia druhého piliera do 15. 6. 2015 je vstup o niečo jednoduchší, pretože v tomto období neplatí vrchná veková hranica,“ tvrdí prevádzkový riaditeľ AXA Peter Socha. Vstúpiť tak môžu aj ľudia, ktorí majú viac ako 35 rokov.

Jednoduché je aj vystúpenie z druhého piliera. Stačí Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého obsahom je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení. Tlačivá pre výstup z druhého piliera sú k dispozícii v každej pobočke Sociálnej poisťovne i na jej webovej stránke. Z druhého piliera nemôžu vystúpiť ľudia, ktorí už uzatvorili zmluvu o vyplácaní dôchodku, alebo doň vstúpili počas terajšieho otvorenia. Ak niekto vstúpil do druhého piliera počas minulého otvorenia, môže teraz vystúpiť. Platí to aj opačne. Ak niekto pri poslednom otvorení z druhého piliera vystúpil, teraz môže doň vstúpiť.

Kto sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude sa naňho pri výpočte dôchodku hľadieť, akoby bol vždy len v prvom pilieri. Bude sa naňho vzťahovať aj plná suma minimálneho dôchodku, ktorý by mal začať platiť od júla. Ľudia, ktorí zostanú v druhom pilieri, budú mať nárok na nižší minimálny dôchodok.

„V praxi nás mnohí ľudia oslovujú s otázkou, či pri výstupe dostanú nasporené finančné prostriedky z druhého piliera na svoj osobný účet. Nie je to tak. V prípade, že sa rozhodnete vystúpiť z druhého piliera, vaše úspory vrátane zhodnotenia vám nebudú po výstupe vyplatené, ako sa niektorí sporitelia mylne domnievajú,“ vraví obchodný riaditeľ NN DSS Jan Zápotočný. Dôchodková spoločnosť je v takom prípade povinná previesť všetky úspory vrátane zhodnotenia do Sociálnej poisťovne. Jedinou výnimkou je, ak si človek na svoj dôchodkový účet posielal aj dobrovoľné príspevky. Tie by mu mali byť vyplatené.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier