Vianočný príspevok dostane takmer o 100-tisíc penzistov viac

Takmer 1,2 milióna slovenských penzistov dostane aj tento rok vianočný príspevok. Je ich takmer o stotisíc viac ako vlani. Zvyšuje sa totiž maximálna suma penzie, do ktorej bude vyplatený, a to vďaka vyššej priemernej mzde.

01.06.2015 09:26
pracujúci, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Suma vianočného príspevku sa totiž, okrem iného, odvíja aj od priemernej mzdy v hospodárstve. Na jeho výplatu má tak nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 514,80 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. Priemerná mzda bola vlani podľa Štatistického úradu 858 eur. Minulý rok sa maximálna suma penzie, keď ešte vznikol nárok na vianočný príspevok, pohybovala na úrovni 494,40 eura. Opäť bude platiť, že štát dôchodcom s najnižšími príjmami pridá viac, naopak, tí s vyššími penziami dostanú nižšie vianočné.

Príspevok dostane ten poberateľ starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorý spĺňa tri podmienky: má nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2015, má bydlisko na území Slovenska a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov, nepresiahne 514,80 eura. O jeho výplatu ani tentoraz nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí automaticky.

Maximálna suma vianočného príspevku zostáva aj tento rok nezmenená. Bude to opäť 87,26 eura. Dostanú ju tí, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Penzistom, ktorých dôchodok sa pohybuje od 198,20 do 514,80 eura mesačne, bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 31,31 eura.

Celkový príspevok, ktorý dostanú penzisti, sa skladá z dvoch častí: vianočného príspevku a jednorazovej dávky. Dávka má určenú pevnú sumu 12,74 eura. Dostane ju každý penzista, ktorého dôchodok neprekročí dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, teda nie je vyšší ako 396,18 eura. A keďže aktuálny koeficient životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorý je rozhodujúci pre úpravu súm životného minima, má hodnotu 0,99848, zostáva aj po prvom júli životné minimum na rovnakej úrovni ako doteraz. „Sumy životného minima sa tradične upravujú k 1.¤júlu bežného roka. Avšak vzhľadom na zložitú situáciu nízkopríjmových domácností a ich životných nákladov, ako aj v záujme neznižovania príjmov obyvateľov sme minulý rok navrhli neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy jeho súm v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej. V opačnom prípade by muselo dôjsť k zníženiu životného minima a dávok naň nadviazaných tak, ako to hrozilo vlani, čomu sme spomínanou novelou zákona predišli,“ konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Ako skonštatoval Stuška, dôchodcovia s najnižšími dôchodkami si zaslúžia pozornosť a zvýšenie ich reálnych príjmov vďaka vianočnému príspevku či zabráneniu možnému poklesu životného minima. „Už minuloročné zvýšenie vianočného príspevku súviselo so snahou rezortu práce kompenzovať objektívny parameter nízkej, respektíve žiadnej inflácie, ktorá vždy automaticky spôsobuje aj relatívne nízku valorizáciu dôchodkov,“ povedal Stuška.

Podľa rezortu práce bude mať vianočný príspevok pozitívny vplyv najmä na dôchodkové dávky žien, keďže ich dôchodky sú v priemere nižšie ako dôchodky mužov (k 30. aprílu 2015 bola priemerná suma starobného sólo dôchodku 363 eur u žien a 456,70 eura u mužov), čo vyplýva z nižšieho odmeňovania počas pracovnej kariéry a zo získaného obdobia dôchodkového poistenia.

Podľa predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku Jána Lipianskeho je dobré, že na vianočný príspevok budú mať nárok aj penzisti, ktorých dôchodok je vyšší ako 500 eur mesačne.

Pri jeho vyplácaní sa však bude prihliadať aj na dôchodky vyplácané z výsluhového zabezpečenia Slovenskej republiky (výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský/vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok, ale aj penzie z druhého piliera) a na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí, alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia. Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok z cudziny, by mali do 30. septembra preukázať Sociálnej poisťovni mesačnú sumu dôchodku vyplateného z cudziny.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 514,80 eura, príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí. Ak má niekto starobný dôchodok v sume 350 eur a pozostalostný dôchodok v sume napríklad 170 eur, vianočný príspevok mu nebude patriť, pretože úhrn súm jeho dôchodkov za mesiac december 2015 bude 520 eur, teda nad hranicou 514,80 eura.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok