Minimálny dôchodok? Už v júli

Každý, kto odpracuje minimálne tridsať rokov a dosiahne dôchodkový vek, bude mať od júla garantovaný minimálny dôchodok, ktorého suma bude približne 270 eur. Začne totiž platiť zákon o minimálnom dôchodku.

26.05.2015 09:55
pracujúci, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Suma minimálnej penzie bude na úrovni 136 percent z aktuálne platnej sumy životného minima, ktoré je do 30. júna 2015 na úrovni 198,09 eura. Suma minimálneho dôchodku však nebude jednotná. Za každý ďalší odpracovaný rok sa zvýši o dve percentá. A ak človek odpracuje 40 a viac rokov, jeho budúca penzia vzrastie o tri percentá. Napríklad pri 45 rokoch poistenia by minimálna penzia predstavovala 340,80 eura, čo je 1,72-násobok životného minima.

Minimálny dôchodok by už tento rok malo dostávať približne 75-tisíc ľudí. „Vyše 52-tisíc dôchodcov z uvedeného počtu pracovalo 30 až 39 rokov a 22-tisíc dokonca viac ako 40 rokov. Prvoradým cieľom zákona malo byť samozrejmé zvýhodnenie tých, ktorí pracovali, pred poberateľmi dávok,“ konštatoval minister práce Ján Richter.

V plnej sume však nárok na penzijné minimum vznikne len sporiteľom v prvom pilieri. Nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri budú mať od štátu garantovaný nižší minimálny dôchodok ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri nie sú. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

Nové pravidlá sa pritom nebudú vzťahovať len na starobných, ale aj na predčasných starobných a invalidných dôchodcov bez ohľadu na mieru poklesu ich schopnosti pracovať.

Zavedenie minimálneho dôchodku bude mať vplyv aj na systém pomoci v hmotnej núdzi, znížením výdavkov na poskytovanú pomoc v núdzi. Počet dotknutých osôb, ktorých táto zmena ovplyvní, sa v tomto roku predpokladá v počte 3 200 osôb.

Poberateľ takejto penzie po zavedení najnižšieho možného dôchodku už nebude odkázaný na to, aby žiadal úrad práce o dávku v hmotnej núdzi. Suma minimálneho dôchodku má byť v jednotlivých prípadoch približne o 10 až 23 eur vyššia, ako je v súčasnosti súčet sumy dôchodku a dávky v núdzi, na ktorú má penzista nárok. Sumy minimálneho dôchodku sa majú každoročne valorizovať k 1. januáru, a to podľa vývoja životného minima.

O zvýšenie dôchodku na úroveň minimálneho dôchodku netreba žiadať. „Za týmto účelom Sociálna poisťovňa zvýši na sumu minimálneho dôchodku starobné a invalidné dôchodky vyplácané po dovŕšení dôchodkového veku tým poberateľom, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky, tak, aby suma ich dôchodku alebo úhrnu dôchodkov bola vyššia ako suma životného minima,“ povedal Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. „Ak novelu zákona podpíše prezident republiky a vyjde v Zbierke zákonov, od 1. júla 2015 zvýši Sociálna poisťovňa automaticky, bez osobitnej žiadosti na minimálny dôchodok už pri priznaní starobného dôchodku. Bez žiadosti bude Sociálna poisťovňa posudzovať zvýšenie invalidného dôchodku na minimálny dôchodok, keď poberateľ invalidného dôchodku dovŕši dôchodkový vek.“

Starobné a invalidné dôchodky vyplácané po dovŕšení dôchodkového veku dôchodcu zvýši Sociálna poisťovňa aj vtedy, ak takýto dôchodok už vyplácala k 1. júlu. O nároku rozhodne tiež bez žiadosti po zistení rozhodujúcich skutočností. Písomne osloví koncom augusta tých dôchodcov, ktorí by na základe údajov evidovaných Sociálnou poisťovňou mohli spĺňať zákonom určené podmienky na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok, a poskytne informáciu, ako preukázať rozhodujúce skutočnosti na nárok na minimálny dôchodok (najmä sumu dôchodku vyplácaného z cudziny, dĺžku obdobia dôchodkového poistenia získaného v cudzine a pod.). Zo štátneho rozpočtu na minimálne penzie pôjde v druhom polroku 2015 navyše 16,4 milióna eura a za celý rok 2016 má navýšenie predstavovať 31 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok