Penzistovi na dôchodok môže siahnuť exekútor

V snahe pomôcť deťom či vnúčatám sa seniori dostávajú do problémov vo chvíli, keď svoj dlh nedokážu splácať. Mnohí si totiž berú pôžičky v presvedčení, že im exekútor nemá čo zobrať. Nie je to však pravda.

19.05.2015 08:47
peniaze, dôchodok, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Peniaze od nich vymáhajú pôžičkové, telekomunikačné firmy či banky. V minulosti nezaplatené poistné zas zdravotné či Sociálna poisťovňa. „Sociálna poisťovňa v apríli 2015 vykonávala zrážky z dôchodku na základe núteného výkonu rozhodnutia 29 582 dôchodcom. Možno konštatovať, že tento počet má dlhodobo stúpajúcu tendenciu, nakoľko v apríli 2014 boli zrážky z dôchodku na základe núteného výkonu rozhodnutia vykonávané 25 999 dôchodcom. V decembri 2014 tento počet predstavoval 28 104 dôchodcov,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Exekučným zrážkam pritom podliehajú všetky typy dôchodkov, teda starobné, predčasné starobné, invalidné aj pozostalostné. Výnimkou je iba dávka pre bezvládnosť.

Sociálna poisťovňa má totiž na základe zákonom stanovených podmienok povinnosť vykonávať zrážky z dôchodku. Zrážky jej nariaďuje exekútor na základe súdneho poverenia, resp. daňový úrad či ďalšie určené inštitúcie.

Mesačná suma, ktorú je možné z penzie zraziť, závisí od viacerých faktorov – od sumy životného minima, od mesačnej sumy dôchodku, počtu vyživovaných osôb, celkovej sumy vymáhanej pohľadávky s príslušenstvom, od toho, či ide o neprednostnú, alebo o prednostnú pohľadávku, či od sumy, za ktorú sa dôchodcovi poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb. Penzistovi pritom musí zostať tzv. základná suma. Treba však upozorniť aj na fakt, že suma, ktorú dôchodcovia dlhujú, bude zvýšená o úroky z omeškania a trovy exekúcie.

Dôchodcovi, na ktorého je uvalená exekúcia, však nemožno vziať celý dôchodok, istá jeho časť mu musí zostať na živobytie. „Pri vykonávaní zrážok sa povinnému nesmie zraziť tzv. základná suma, ktorá sa u poberateľa dôchodku rovná sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Suma životného minima je ustanovená zákonom a do 30. júna 2015 predstavuje 198,09 eura mesačne. Ak dôchodca poskytuje výživné inej osobe, k základnej sume sa na každú vyživovanú osobu pripočíta 50 % zo sumy životného minima, teda 99,04 eura,“ vysvetľuje Višváder. Ako ďalej dodal, pokiaľ sa zrážky z dôchodku vykonávajú na úhradu pohľadávky výživného pre maloleté dieťa, povinnému sa nesmie zraziť 70 % zo základnej sumy určenej ako 60 % zo sumy životného minima, teda 83,19 eura. Ak povinný poskytuje výživné inej osobe, k tejto sume sa na každú vyživovanú osobu pripočíta suma 34,66 eura (určená ako 70 % z 25 % zo sumy životného minima). „Osobe, ktorá je povinná platiť úhradu za poskytnutú starostlivosť v zariadení sociálnych služieb, sa z dôchodku nesmie zraziť suma potrebná na platenie tejto úhrady a suma rovnajúca sa povinnému zostatku z príjmu tejto osoby po zaplatení uvedenej úhrady.“

Sociálna poisťovňa penzistov opakovane upozorňuje, aby si strážili svoje príjmy a výdavky. Každý dôchodca si musí uvedomiť, že jeho prípadnou smrťou sa dlhy nepremlčujú. Sú predmetom dedičského konania a zaplatiť ich budú musieť jeho deti alebo tí, ktorí po ňom budú zo zákona dediť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie