Dávky pre penzistov nie sú samozrejmé. Treba splniť podmienky

Starobné či predčasné dôchodky, limity na lieky, príspevok na dovolenku či pomoc v núdzi alebo peňažné príspevky na kompenzáciu, ak je človek zároveň ťažko zdravotne postihnutý. Dávky, ktoré penzistom vypláca štát zo svojho rozpočtu, ale aj také, na ktoré si roky sporili tým, že platili odvody.

18.05.2015 10:37
druhý pilier, dôchodok, senior, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všetci penzisti, ktorí splnia podmienky, dostávajú v decembri vianočný príspevok. Už začiatkom januára dostávajú rozhodnutia o zvýšení dôchodkov o pravidelnú valorizáciu.

Ak sa do penzie ešte len chystáte, musíte sa vysporiadať s faktom, že z vašej súčasnej mzdy budete na penzii dostávať približne polovicu. Ak sa váš dôchodok bude pohybovať približne na úrovni dvesto eur, môžete požiadať o dávku v núdzi. „Ak Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu penzistovi dávku nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce. Momentálne je suma, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, 198,09 eura. Základná dávka v núdzi sa vypláca v sume 61,60 eura mesačne, ak ide o jednotlivca, v prípade dvojice je to 107,10. K nej patrí ešte ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

Toto by však už od júla malo byť minulosťou. Každý budúci penzista, ktorý splní podmienky, bude mať nárok na minimálny dôchodok. Jeho minimálna suma bude približne 270 eur po odpracovaní tridsiatich rokov. Zákon sa bude vzťahovať aj na už vyplácané dôchodky. Tie Sociálna poisťovňa zvýši automaticky.

Ak ste ako penzista zároveň aj držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môžete úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Týka sa vás aj štyridsaťpäťeurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. Netýka sa však tých penzistov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, tento rok asi 412 eur. Využiť môžete aj päťdesiateurovú zľavu na dovolenku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov