Na dotovanú dovolenku môžu ísť penzisti aj tento rok

Päťdesiateurový príspevok od štátu na dovolenky môžu aj tento rok využiť nepracujúci penzisti. Ďalšou podmienkou je, aby mali trvalý pobyt na Slovensku.

05.05.2015 09:23
kúpele, relax, dôchodca, senior, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pobyty, ktoré organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku a Odborový zväz potravinárov, sa už predávajú. Konfederácia odborových zväzov ešte neukončila výberové konanie. „Do výberového konania sme sa prihlásili, čakáme na rozhodnutie,“ konštatovala obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea Beata Töröková. „Penzisti môžu momentálne využiť pobyty so Sorea dotáciou v našich hoteloch.“

„Penzión Oravská horáreň už po šiesty raz poskytuje pobyty so štátnou účelovou dotáciou pre nepracujúcich dôchodcov. Pobyty predávame od 1. apríla a sú programovo veľmi bohaté. V cene je zahrnuté ubytovanie, stravovanie formou plnej penzie, fakultatívne výlety a ďalšie aktivity,“ približuje ponuku Magdaléna Mellenová, predsedníčka Zväzu potravinárov SR. Ceny pobytov sa pohybujú od 95 do 148 eur v letnej sezóne.

Pobyty sú určené výhradne iba pre nepracujúcich dôchodcov, poberateľov starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nevykonávajú činnosť zakladajúcu si nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti, teda dôchodcu, ktorý nepracuje. Účastník pobytu túto skutočnosť potvrdí podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré ako súčasť Dotačného poukazu dostane pri príchode na pobyt,“ vysvetľuje podmienky dotovaného pobytu Mellenová. „Prostriedky štátnej účelovej dotácie môže penzista využiť v jednom roku len raz. V prípade porušenia podmienok je povinný uhradiť cenu pobytu v plnej výške,“ dodala. Pobyty v Oravskej horárni sa začínajú v nedeľu večerou a končia v sobotu raňajkami.

Pokiaľ ide o Jednotu dôchodcov na Slovensku, tá pobyty nepredáva, iba ich organizuje. „Upozorniť treba na skutočnosť, že na dotovaný pobyt nie je právny nárok. Navyše invalidní dôchodcovia, ktorí nedosiahli dôchodkový vek, sa pobytov nemôžu zúčastniť,“ hovorí podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. „Dôchodcom, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí a odkázaní na cudziu pomoc, takúto nezabezpečujeme. Môžu prísť s vlastným sprievodcom, ktorý si môže pobyt zakúpiť v plnej výške, teda bez dotácie päťdesiat eur,“ konštatoval Fabián. V cene pobytov nie je započítaná daň z ubytovania.

Jednota dôchodcov na Slovensku organizuje pobyty s dotáciou v kúpeľoch Turčianske Teplice, Nimnica, Číž, Dudince, Hotel Granit a klimatické kúpele Tatranské Zruby, Lúčky, Bardejovské kúpele a Trenčianske Teplice. Ceny sa pohybujú v závislosti od termínu a jednotlivých kúpeľov od 70 do 125 eur.

Štát vyčlenil na dotované pobyty aj v tomto roku 597–tisíc eur, pričom Konfederácia odborových zväzov dostala 342–tisíc eur, Jednota dôchodcov na Slovensku 215–tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 40–tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky