Dôchodok si zvýšite prácou a poistením

Ľudia, ktorí odchádzajú do dôchodku, sa musia pripraviť na veľký prepad svojho príjmu. Priemerný starobný dôchodok totiž nedosahuje ani polovicu priemernej mzdy. Kým v decembri minulého roku Sociálna poisťovňa vyplácala dôchodky v priemernej výške 400 eur, priemerná mzda v minulom roku dosahovala 858 eur.

27.03.2015 10:19
pracujúci, dôchodca, zamestnanec, predavač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (27)

Kto sa nechce zmieriť s tým, že na dôchodku bude dostávať len približne polovicu svojho doterajšieho platu, má možnosť si svoj dôchodok zvýšiť. Na vyšší dôchodok si však musí nasporiť vo forme vyšších odvodov. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Každý, kto sa ešte len chystá do dôchodku, si môže uzatvoriť dobrovoľné dôchodkové poistenie. Okrem odvodov, ktoré mu strháva zo mzdy zamestnávateľ, bude potom platiť aj ďalšie odvody, ktoré musí sám posielať do Sociálnej poisťovne. Minimálne musí v takom prípade mesačne platiť 118,45 eura.

Každý by si ma pritom zrátať, či sa mu platenie dobrovoľných odvodov vyplatí. Ak si niekto bude rok platiť minimálne dobrovoľné odvody, bude ho to stáť celkovo 1 421,40 eura. Vďaka tomu sa jeho budúci mesačný dôchodok zvýši o približne päť eur.

Zvýšiť svoju penziu si môžu aj ľudia, ktorí už dôchodok poberajú. Keď sa zamestnajú, či už na dohodu, alebo na zmluvu, vznikne im povinné dôchodkové poistenie, vďaka ktorému budú mať po skončení práce nárok na zvýšenie dôchodku. Okrem toho Sociálna poisťovňa zvýši prvýkrát dôchodok automaticky všetkým penzistom, ktorí boli dôchodkovo poistení k 31. decembru minulého roku. „Zvýšenie starobných dôchodkov patriace od 1. januára 2015 sa dotkne viac ako 120 000 poberateľov starobných dôchodkov,“ vraví Višváder.

Sociálna poisťovňa musí o zvýšení dôchodku rozhodnúť do konca marca. Všetkých penzistov, ktorých sa to týka, by mala informovať listom. Prvýkrát im potom vyšší dôchodok vyplatí v aprílovom výplatnom termíne. „Doterajšia možnosť raz do roka požiadať o zvýšenie starobného dôchodku po zániku dôchodkového poistenia zostáva zachovaná. To znamená, že pracujúci dôchodca môže počas roka požiadať o zvýšenie dôchodku, len ak dôchodkové poistenie zaniklo,“ povedal Višváder.

O koľko sa pracujúcim penzistom zvýši ich dôchodok, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracovali a koľko zarábali. Aj tu platí, že čím má niekto vyšší príjem, a teda platí vyššie odvody, tým bude aj nárast jeho dôchodku výraznejší. Viac peňazí pritom dostanú ľudia, ktorí po dovŕšení dôchodkového veku nepožiadali hneď o vyplácanie dôchodku. Suma zvýšenia bude dvojnásobná v porovnaní s tým, keby dôchodok poberali. Navyše za každých začatých 30 dní, keď dôchodok nedostávali, hoci na to mali nárok, sa im vypočítaná penzia zvýši o pol percenta.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #výpočet dôchodku