V prvom pilieri bude opäť vyššia solidárnosť

Zmeny, ktoré priniesla pred dvoma rokmi zmena v zákone o sociálnom poistení, zavádzajú do penzií čoraz väčšiu solidárnosť. Aj v budúcom roku sa tí lepšie zarábajúci poskladajú na penzie tých, ktorých príjem je nižší ako priemerná mzda.

23.03.2015 09:21
dôchodok, dôchodca, dôchodcovia, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Iné bude opäť aj percento pri valorizácii penzií, zmena čaká aj aktuálnu dôchodkovú hodnotu. Zrejme len vďaka nej budú budúce penzie lepšie zarábajúcich vyššie. Navyše, ľudia s nízkym príjmom už budú mať garanciu, že ich penzia, ak splnia podmienky, neklesne pod 270 eur.

Sociálna poisťovňa opakovane upozorňovala na skutočnosť, že v budúcnosti narastie tzv. skupina chudobných dôchodcov najmä z radov živnostníkov, ktorí si až v 90 percentách platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. A tak sa aj na ich budúce penzie budú skladať tí, ktorí majú vyšší príjem. Napríklad, ak si živnostník od roku 1991, odkedy je stanovená minimálna suma, z ktorej sa platilo poistné na dôchodkové poistenie, platil poistné iba z minima, tak v súčasnosti poberá dôchodok približne v sume 200 eur mesačne, čo nedosahuje ani polovicu sumy priemerného dôchodku na Slovensku, ktorá je 406 eur.

Aj to je zrejme tiež jeden z dôvodov, prečo je prvý pilier solidárnejší, ako bol do konca roka 2012. Kým vtedy sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára sa započítava 72 %, v roku 2016 to bude už len 68 %.

Viac zarábajúci sa tak musia spoľahnúť iba na to, že v budúcich rokoch porastie aspoň ďalšia dôležitá veličina na výpočet penzie – aktuálna dôchodková hodnota. Človek, ktorý odchádza do penzie dnes a zarába viac ako 1 200 eur hrubého, dostane dôchodok približne 634 eur, v budúcom roku by to malo byť asi 648 eur. Ak by sa však systém nemenil a do jeho penzie by sa započítavalo pôvodných 84 percent priemerného osobného mzdového bodu, dostal by tento rok 645 a na budúci asi 663 eur.

Nič sa nebude meniť pre tých, ktorí zarábajú priemernú mzdu. Je jedno, či odídu do penzie teraz, alebo o pár rokov, ich penzia sa bude vypočítavať z ich celého zárobku.

Opäť však získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 19 percent, na budúci rok to bude 20 % navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 280 eur, na budúci rok to už bude asi 290 eur.

Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, dôchodky ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri jeho výpočte dôležité a majú vplyv na ich konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to už aj spomínaná aktuálna dôchodková hodnota, ktorej výška je každý rok iná. Tento rok je jej suma 10,6865 eura, predpoklad na rok 2016 je 10,9775 eura. „Výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok,“ dodal Višváder.

Zmena čaká opäť aj valorizáciu penzií. V januári 2016 penzie opäť porastú o pevnú sumu, ale pomer percent sa opäť posunie – percento rastu spotrebiteľských cien (80 %) a percento medziročného rastu priemernej mzdy (20 %).

Platiť by mal už aj zákon o minimálnom dôchodku, ktorý má ľuďom zarábajúcim málo zabezpečiť, po splnení podmienok, taký príjem, aby nemuseli k priznanej penzii žiadať aj o dávky v hmotnej núdzi. Najnižší garantovaný dôchodok na Slovensku má byť vyplácaný v sume asi 270 eur. Nárok naň získa ten, kto dovŕši penzijný vek a zároveň si 30 rokov platil dôchodkové poistenie. S každým ďalším odpracovaným rokom sa však penzijné minimum bude zvyšovať. Kto napríklad odvádzal 40 rokov, dostane najmenej 311,10 eura. Kto až 45 rokov, získa 340,80 eura. „Jednotlivé sumy nároku sa budú odvíjať od životného minima. Pri 30 rokoch poistenia je to napríklad jeho 1,36-násobok, pri každej ďalšej úrovni sa k tomuto násobku budú pripočítavať dva až tri percentuálne body,“ spresnil štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #aktuálna dôchodková hodnota