Ako sa bude počítať môj dôchodok?

Poberám úrazovú rentu po pracovnom úraze v roku 1999 (pôvodne náhrada za stratu na zárobku). Dokedy mám nárok na rentu? Musím požiadať o dôchodok po skončení nároku? Ako sa vypočíta môj dôchodok? Ing. Ján Ďurík

03.03.2015 08:50
kalkulačka, dôchodok, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z vašej otázky vyplýva, že ste v roku 1999 utrpeli pracovný úraz, z titulu ktorého ste poberali náhradu za stratu na zárobku zo zákonného poistenia zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a pri chorobe z povolania, ktorého vykonávanie prešlo od 1. apríla 2002 zo Slovenskej poisťovne, a. s., na Sociálnu poisťovňu.

V zmysle § 272 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, ktorý nadobudol účinnosť od 1. januára 2004, sa náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity, alebo čiastočnej invalidity, ktorá sa vyplácala k 31. decembru 2003 a nárok na jej výplatu trvá aj po tomto dni, považuje od 1. januára 2004 za úrazovú rentu. Trvanie nároku na túto rentu bolo závislé od splnenia podmienok ustanovených predpismi účinnými do 31. decembra 2003.

Táto skutočnosť sa však zmenila prijatím zákona č. 310/2006 Z. z., ktorým sa menil a dopĺňal zákon o sociálnom poistení, ktorým sa v § 293o upravili aj podmienky trvania nároku na úrazovú rentu prekvalifi kovanú z náhrady za stratu na zárobku.

Podľa tohto ustanovenia, ak nárok na výplatu úrazovej renty prekvalifi kovanej z náhrady za stratu na zárobku trval k 31. júlu 2006, táto renta sa vypláca po tomto dni aj po priznaní starobného, predčasného starobného dôchodku alebo po dovŕšení 65 rokov veku poberateľa.

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že pokiaľ nedôjde k zmene podmienok na poskytovanie úrazovej renty prekvalifi kovanej z náhrady za stratu na zárobku v zákone o sociálnom poistení, nárok na túto dávku budete mať doživotne. O starobný dôchodok preto môžete požiadať podľa vlastného rozhodnutia, nakoľko jeho priznanie nebude mať vplyv na trvanie nároku na vami poberanú úrazovú rentu. Dôchodok sa vypočíta tak, že sa vynásobí obdobie dôchodkového poistenia získané po ukončení povinnej školskej dochádzky do dovŕšenia dôchodkového veku priemerným osobným mzdovým bodom a aktuálnou dôchodkovou hodnotou.

Pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu sa hodnotia vymeriavacie základy dosiahnuté v rozhodujúcom období od roku 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky čitateľov