Minimálna penzia? Najmenej 270 eur

Človek, ktorý odpracuje aspoň tridsať rokov a dosiahne dôchodkový vek, sa už nedostane do systému dávok v hmotnej núdzi. Zabrániť tomu má nový zákon o minimálnom dôchodku, ktorý začne platiť od júla.

02.03.2015 10:23
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Suma minimálnej penzie bude na úrovni minimálne 270 eur, teda 136 percent z aktuálne platnej sumy životného minima a už v tomto roku by ju malo dostávať približne 75-tisíc ľudí. Aby ju človek dostal, bude musieť splniť podmienky. Jednou z nich je 30 odpracovaných rokov. Suma minimálneho dôchodku sa však zvýši za každý ďalší odpracovaný rok o dva percentuálne body. Ak však niekto platil odvody 40 a viac rokov, toho budúca penzia vzrastie o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch poistenia by minimálna penzia na budúci rok predstavovala 340,80 eura, čo predstavuje 1,72-násobok životného minima. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení.

Posudzovať sa pritom má každý penzista jednotlivo, nie v rámci celej domácnosti, ako je to v prípade výpočtu dávok životného minima. Ak teda dvaja penzisti splnia podmienku 30-ročného poistenia, ich minimálny príjem by už od polovice roka mal byť 539 eur. Kým nárok na dávku len z titulu hmotnej núdze (čiže v prípade, ak ani jeden z nich nesplní základnú povinnú dobu 15 odpracovaných rokov alebo náhradného poistenia), predstavuje pre dvojicu bez nezaopatrených detí len 105,20 eura, prípadne spolu s príspevkom na bývanie 194,40 eura.

„Na minimálny dôchodok bude mať nárok starobný, predčasný starobný dôchodca, ktorý sa po dovŕšení dôchodkového veku stane starobným penzistom, invalidný dôchodca bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti pracovať vrátane súbehu s iným dôchodkom,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian. „Pri posudzovaní nároku naň sa do úvahy budú brať aj súbežne vyplácané dôchodky výsluhové či zo zahraničia. Do doby poistenia sa zase započítajú aj roky vojenskej služby, štúdia a materskej dovolenky, ak sa týkali obdobia, keď ich započítanie umožňoval zákon.“

Na priznanie nároku platí zásada, že poistencovi, ktorý je sporiteľom, musia byť vyplácané tie dôchodky, na výplatu ktorých splnil podmienky ustanovené zákonom v systéme starobného dôchodkového sporenia (II. pilier). V zásade je teda potrebné pre posúdenie vzniku nároku na minimálny dôchodok, aby sporiteľ požiadal o starobný dôchodok a následne uzatvoril s poistiteľom zmluvu o poistení penzie, resp. s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou dohodu o vyplácaní dôchodku programovým výberom.

Zákon sa bude vzťahovať už aj na v súčasnosti vyplácané dôchodky, ktoré Sociálna poisťovňa zvýši na sumu minimálneho dôchodku automaticky, bez žiadosti, k 1. júlu 2015. Bez žiadosti bude posudzovať aj zvýšenie invalidného na minimálny dôchodok, keď jeho poberateľ dovŕši dôchodkový vek. Ak celkový dôchodkový príjem (bez jeho zvýšenia na minimálny dôchodok) presiahne ustanovenú minimálnu sumu (napr. z dôvodu valorizácie), zvýšenie na minimálnu penziu sa dôchodcovi vyplácať už nebude. Výplata zvýšenia na minimálny dôchodok sa obnoví, ak penzista opäť splní podmienky na priznanie zvýšenia na minimálny dôchodok (napr. zvýši sa suma životného minima na jednu plnoletú fyzickú osobu).

Zo štátneho rozpočtu na minimálne penzie pôjde v druhom polroku 2015 navyše 16,4 milióna eur a za celý rok 2016 má navýšenie predstavovať 31 miliónov eur. Štátny tajomník upozornil, že aj minimálny dôchodok sa bude valorizovať. „Bude sa valorizovať ako životné minimum vždy k 1. januáru.“

Poberateľ takejto penzie po zavedení najnižšieho možného dôchodku už nebude odkázaný na to, aby žiadal úrad práce a sociálnych vecí o dávku v hmotnej núdzi. Suma minimálneho dôchodku má byť v jednotlivých prípadoch približne o 10 až 23 eur vyššia, ako je v súčasnosti súčet sumy dôchodku a dávky v hmotnej núdzi, na ktorú má penzista nárok. Sumy minimálneho dôchodku sa majú každoročne valorizovať k 1. januáru, a to podľa vývoja životného minima.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok