Zľavy pre penzistov nie sú automatické

Úľavy na daniach z nehnuteľností, za odvoz odpadu či psa, ale aj zľavy na kultúru či dovolenky. To všetko môžu využiť penzisti, výhody však nedostanú automaticky. Ak ich chcú využívať, musia sa na ne pýtať.

23.02.2015 10:45
dôchodci, dôchodok, starci, starý človek, starý... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na Slovensku žije viac ako milión starobných dôchodcov. Ich priemerný dôchodok dosahuje sumu približne 405 eur. Mnohí sa však musia uspokojiť s oveľa nižšou sumou, a tak mnohí žijú pod hranicou chudoby, pričom v chudobe žije človek, ktorý musí mesačne vyžiť z menej ako 350 eur.

K zlepšeniu situácie neprispieva ani pravidelná valorizácia penzií. Kým v roku 2014 vzrástli starobné penzie o 8,80 eura, tento rok to bolo len 5,20 eura. Dôchodcovia však napriek tomu musia platiť za lieky, ale aj za služby spojené s bývaním a za stravu. Môžu však využiť rôzne výhody a zľavy. Napríklad úľavy na daniach, na ktoré sa musia pýtať na miestnych či mestských úradoch alebo si o nich prečítať na internete a písomne o ne požiadať. Zľavy sa zvyčajne týkajú daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Úľavu si bolo treba uplatniť a doklady predložiť do konca januára.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady. Nárok na zníženú sadzbu vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Ak zvažujete založenie účtu, mali by ste presne vedieť, ako ho chcete využívať. „Mobilné bankovníctvo nie je cudzie ani seniorom, ktorí sa prispôsobili inováciám, ktoré zľahčujú život,“ vraví Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Jej slová potvrdzuje aj Ľubomíra Chmelová zo Sberbank. „Dnešní seniori sa zbavujú obáv z nových technológií už aj pri riadení svojich financií.“

Dôchodcovia môžu ušetriť minimálne polovicu zo vstupného do múzeí či divadiel, zvyčajne majú zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, penzisti majú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

Niektoré kraje ponúkajú aj zľavy na stravu, respektíve v sociálnych službách. „Občan bez ohľadu na to, či je alebo nie je senior, nikdy neplatí plnú výšku ceny sociálnej služby. Napríklad, ak je jej cena povedzme 600 eur mesačne, z tejto ceny dôchodca uhrádza približne 280 eur, zvyšok platí kraj,“ povedala Oľga Prekopová, hovorkyňa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Kraj poskytuje v zariadeniach školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja obedy v čase školského vyučovania bývalým zamestnancom, ktorí v škole alebo v školskom zariadení pracovali do odchodu do penzie. Ak je v zariadení voľná stravovacia kapacita a o obedy majú záujem aj iní dôchodcovia, školské stravovanie sa im poskytuje na základe písomnej dohody medzi školou a záujemcom,“ dodala.

Štát prispieva dôchodcom už niekoľko rokov aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak lacnejšia o 50 eur. Pobyty organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea a Odborový zväz potravinárov. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia a zúčastniť sa na takomto pobyte môže každý penzista len raz.

Penzistov sa týkajú aj limity spoluúčasti na doplatky na lieky. Limitom je suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 45 eur, poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol tento limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane. Netýka sa však pracujúcich penzistov (okrem dohodárov), ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve, teda viac ako 412 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov