Mám nárok na prepočítanie predčasnej penzie?

Na riadny dôchodok som mala nárok 5. 10. 2011, o predčasnú penziu som požiadala 13. 1. 2010, t. j. o 630 dní skôr. Dostala som 345 eur.

10.02.2015 10:10
Euro, peniaze, dane, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. 3. 2011 mi pozastavili predčasný dôchodok, pretože som pracovala (čiže poberala som ho 148 dní). Nemá sa prepočítať tých 482 dní a nanovo vypočítať dôchodok? Od 5. 10. 2011 poberám starobný dôchodok, a pritom ďalej pracujem, ale penziu mám stále vypočítanú z predčasného dôchodku. Chcem sa spýtať, či sa dôchodok neprepočíta, pretože pri predčasnom bol predpoklad, že mi ho krátia o 630 dní, ale v skutočnosti som ho mala krátený len o 148 dní. Zuzana Treská

Odpoveď:

Dôchodca, ktorý mal priznaný predčasný starobný dôchodok a tento mu bol pozastavený z dôvodu zamestnania (dôchodkového poistenia), t. j. nebol mu vyplácaný nepretržite odo dňa priznania dôchodku do dňa, keď dosiahol dôchodkový vek, má možnosť písomnou žiadosťou požiadať o nové určenie výšky starobného dôchodku.

Nárok na nové určenie výšky starobného dôchodku mu vznikne odo dňa podania žiadosti, najskôr však odo dňa, keď dôchodca dovŕši dôchodkový vek.

Suma starobného dôchodku sa zvýši o 0,5 % za každých začatých 30 dní, počas ktorých bola výplata dôchodku zastavená. Vo vašom prípade Sociálna poisťovňa zvýši starobný dôchodok odo dňa doručenia žiadosti o 3,5 %, t. j. vráti vám časť percent za obdobie, keď ste pracovali a predčasný starobný dôchodok nepoberali.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #otázky čitateľov