Predčasná penzia má štyri podmienky

Strata zamestnania, ale aj únava po rokoch práce bývajú najčastejšími dôvodmi, prečo sa ľudia zvažujú odchod do predčasnej penzie. Aj za cenu toho, že sa im dôchodok zníži o 6,5 alebo až o 13 percent.

09.02.2015 11:13
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„V minulom roku dostala Sociálna poisťovňa 17 303 žiadostí o priznanie predčasného starobného dôchodku,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak sa rozhodnete požiadať o predčasnú penziu napriek faktu, že vám z budúcej penzie za každý mesiac ubudne pol percenta, vedzte, že vás čaká splnenie ďalších podmienok. „Človek, ktorý odchádza do predčasného starobného dôchodku, musí byť dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, do dovŕšenia dôchodkového veku mu môžu chýbať najviac 2 roky a suma predčasného starobného dôchodku musí byť vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima, teda suma jeho penzie musí byť vyššia ako 237,80 eura. Ak tento človek získal aj obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení, súčet súm predčasného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku z II. piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima,“ vraví Višváder.

Navyše ku dňu spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistený, teda nemôžete byť zamestnaný, nemôžete vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť a ani vykonávať pracovnú činnosť v niektorom pracovno-právnom vzťahu mimo pracovného pomeru, napríklad pracovať na dohodu.

Upozorniť treba aj na skutočnosť, že keď predčasný penzista dosiahne dôchodkový vek, predčasná penzia sa mu neprepočíta. „Dovŕšením dôchodkového veku je predčasný starobný dôchodok starobným dôchodkom. Jeho suma sa neprepočítava a rozhodnutie sa nevydáva.“

Pred požiadaním o tento druh penzie sa v Sociálnej poisťovni popýtajte na skutočnosť, či máte v poriadku všetky doby zamestnania. Ak áno, urýchli to vybavovanie penzie a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a treba ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

Predčasných penzistov už znevýhodňuje aj fakt, že je zakázaný súbeh poberania predčasného dôchodku a práce popri ňom. Tí, ktorí prestanú poberať predčasný dôchodok a zamestnajú sa, po zániku povinného dôchodkového poistenia môžu opäť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasnej penzie. „Ak poberateľ predčasného starobného dôchodku začne pracovať, Sociálna poisťovňa mu výplatu dôchodku zastaví. Po ukončení zamestnania alebo dovŕšením dôchodkového veku môže požiadať o uvoľnenie výplaty dôchodku a takzvané vrátenie percenta za obdobie, kedy pracoval a nepoberal predčasný dôchodok,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok