Prečo nemám nárok na vdovský dôchodok?

Som vdova od roku 1991 a dostávala som rok vdovský dôchodok. Naši synovia už boli dospelí, i keď ja som mala len 42 rokov. V roku 2000 som šla do invalidného dôchodku, v ktorom som bola až do roku 2007, kedy som požiadala o starobný dôchodok. Mám už 64 rokov a stále nemám nárok na vdovský dôchodok. Prečo?

02.02.2015 07:28
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa zákona o sociálnom zabezpečení má vdova nárok na vdovský dôchodok po dobu jedného roka od smrti manžela. Po uplynutí tejto doby má vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak je invalidná; stará sa aspoň o jedno nezaopatrené dieťa; vychovala aspoň 3 deti; dosiahla vek 45 rokov a vychovala 2 deti alebo dosiahla vek 50 rokov.

Nárok na výplatu vdovského dôchodku vznikne znova, ak sa splní niektorá z uvedených podmienok do 2 rokov po zániku predošlého nároku na vdovský dôchodok.

Nárok na vdovský dôchodok vám vznikol v roku 1991. Patril jeden rok od smrti manžela, teda do roku 1992. Keďže do 2 rokov od roku 1992 (zánik predošlého nároku na vdovský dôchodok) ste nesplnili žiadnu z uvedených podmienok, nárok na vdovský dôchodok vám už nevznikne.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #otázky čitateľov