Po smrti blízkeho stratu príjmu čiastočne kompenzuje štát

Smrť blízkeho vždy nepríjemne zasiahne do života rodiny. Pozostalí sa musia vyrovnať nielen s novou životnou situáciou, ale v mnohých prípadoch riešia aj finančný problém. Čiastočne ho pomáha riešiť štát pozostalostnými dávkami.

30.01.2015 13:14
vdova. dôchodkyňa, dôchodca, penzia, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

O tie môžu pozostalí manžel, manželka či dieťa požiadať Sociálnu poisťovňu. Vdovský či vdovecký dôchodok sa vypláca v sume 60 percent starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel či manželka ku dňu smrti, sirotský dôchodok v sume 40 % z penzie.

Okrem toho musia pozostalí spĺňať nárok na jeho priznanie. Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, nárok na túto dávku má len manželka. „Rozvedenej žene či družke nepatrí. Vdova má nárok na výplatu vdovského dôchodku počas jedného roka od smrti manžela. Po roku len vtedy, ak spĺňa niektorú z ďalších podmienok: stará sa o nezaopatrené dieťa alebo je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, alebo dovŕšila zákonom stanovený dôchodkový vek,“ vysvetlil. Od 1. augusta 2006 boli podmienky rozšírené o ďalšie dve možnosti: ak vdova vychovala tri deti alebo ak vychovala dve deti a dovŕšila 52 rokov veku.

Uzavretím manželstva, úmrtím alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého úmyselným trestným činom spôsobila smrť manžela, nárok na túto dávku zaniká.

Nárok na vdovecký dôchodok po zomretej manželke sa posudzuje rovnako ako na vdovský dôchodok. Aj podmienky na jeho trvanie sú totožné s podmienkami, aké musí spĺňať vdova.

Ak má však pozostalá manželka alebo manžel nárok na dva dôchodky, vypláca sa ten nižší v sume jednej polovice. Ide o takzvaný súbeh nárokov. Ak sú súčasne splnené podmienky nároku na výplatu starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku a podmienky nároku na výplatu vdovského, vdoveckého alebo sirotského, alebo ak sú súčasne splnené podmienky nároku na výplatu vdovského/vdo­veckého dôchodku a sirotského dôchodku, vypláca sa v plnej sume tá dávka, ktorá je vyššia, a z nižšej dôchodkovej dávky sa vypláca jedna polovica.

V prípade, že zomrie človek, ktorý nedosiahol dôchodkový vek, situácia je zložitejšia. „V takom prípade sa pozostalostný dôchodok vypočítava z predpokladaného invalidného dôchodku, na ktorý by zosnulý človek splnil nárok, teda získal potrebný počet odpracovaných rokov,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok