Odchod do penzie: Dobre sa pripravte

Čaká vás vybavovanie penzie? Na tento krok sa dôkladne pripravte. Okrem vybavovania penzie, ku ktorému potrebujete množstvo dokladov, vás čaká aj vyrovnanie sa so skutočnosťou, že končíte s aktívnym pracovným životom, ale aj s tým, že váš dôchodok bude dosahovať približne polovicu vášho doterajšieho príjmu.

19.01.2015 10:18
babka, stará mama, dôchodkyňa, dochôdca, Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Na Slovensku poberá dôchodok viac ako milión penzistov. Priemerný dôchodok sa pohybuje okolo štyristo eur. Mnohí penzisti sa tak odchodom do dôchodku ocitnú na hranici chudoby. Tento problém by mal už od polovice roka riešiť nový zákon o minimálnom dôchodku, ktorý by mal zabezpečiť každému človeku, ktorý odpracoval minimálne 30 rokov, aby jeho penzia nebola nižšia ako 300 eur a nedostal sa tak do situácie, že by musel žiadať o dávku v hmotnej núdzi.

Na starobný dôchodok má nárok každý, kto dosiahol dôchodkový vek a má odpracovaných minimálne 15 rokov. Tomu, kto tieto podmienky nespĺňa, Sociálna poisťovňa žiadosť o penziu zamietne.

Výšku budúcej penzie ovplyvňuje, okrem iného, aj počet odpracovaných rokov a výška mzdy. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje na riziká čiernej práce. Ak sa totiž so zamestnávateľom dohodnete, že vám bude oficiálne dávať polovicu výplaty a druhú polovicu vám vyplatí na ruku, ukracujete sa o budúci dôchodok. Ak totiž oficiálne dostávate len 352 eur a zvyšok dostanete na ruku, vaša penzia bude v sume približne 246 eur. Ak však dostávate oficiálne celú mzdu v sume približne 820 eur, vaša budúca penzia bude takmer 474 eur.

„Každý, kto chce o dôchodok žiadať, by mal predtým navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o informáciu, aké doklady treba na spísanie žiadosti predložiť a dohodnúť si termín jej spísania. Tento termín nemusí byť zhodný s dňom dovŕšenia dôchodkového veku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Je to vhodný postup práve preto, aby sa urýchlil celý proces vybavovania dôchodku. Klient v jednom termíne príde, spíše žiadosť so zamestnancom pobočky a predloží všetky doklady.“ Odporúča aj, aby si ľudia skontrolovali doby zamestnania, dobu štúdia, náhradné doby. Podľa zákona o sociálnom poistení je žiadateľ o dôchodok povinný predložiť všetky doklady, ktoré slúžia ako podklad na posúdenie nároku na dôchodok a jeho sumu. Tým, že dodá všetky potrebné údaje, urýchli vybavovanie svojho dôchodku.

Aby bola vaša penzia vybavená čo najskôr, predložte originály, resp. úradne overené fotokópie dokladov. Po spísaní žiadosti a odovzdaní všetkých dokladov je potom Sociálna poisťovňa povinná o žiadosti rozhodnúť najneskôr do 60 dní.

V problematických prípadoch možno túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo poisťovňa písomne oznamuje. „Túto lehotu je možné predĺžiť len v mimoriadne zložitých prípadoch, napr. keď sa musia preverovať doby poistenia či hrubé zárobky.“

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #žiadosť o dôchodok