Pracujúcim dôchodcom vzrastú v januári penzie automaticky

Pracujúci penzisti získajú v tomto roku vyššie dôchodky aj vtedy, keď neprestanú pracovať. Mnohým penzistom sa zároveň zvýšia dôchodky aj bez toho, aby o to požiadali. Tieto zmeny pomôžu najmä ľuďom, ktorí niekoľko rokov pracujú pre toho istého zamestnávateľa, pričom doteraz nemohli o zvýšenie penzie požiadať.

07.01.2015 10:19
dôchodca, dôchodok, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do konca minulého roku platilo, že o prepočítanie penzie môže pracujúci penzista požiadať až po tom, čo mu zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestane pracovať. Od tohto roku môžu penzisti požiadať o zvýšenie dôchodku aj vtedy, ak im dôchodkové poistenie nezanikne. Naďalej však platí, že o zvýšenie dôchodku je možné požiadať len raz počas kalendárneho roka.

Navyše všetkým dôchodcom, ktorí boli zamestnaní 31. decembra 2014, sa dôchodok zvýši automaticky bez toho, aby o to požiadali. Sociálna poisťovňa im ho zvýši od 1. januára 2015, pričom o zvýšení musí rozhodnúť najneskôr do konca marca. V rovnakom termíne rozhodnutie o zvýšení penzie oznámi pracujúcim dôchodcom listom.

Ľudí, ktorí 31. decembra neboli dôchodkovo poistení, sa automatické zvýšenie nedotkne. „Poberateľom starobného dôchodku, ktorí ukončili dôchodkové poistenie pred 31. 12. 2014, naďalej zostáva možnosť o zvýšenie starobného dôchodku Sociálnu poisťovňu požiadať, a to najskôr od nasledujúceho dňa po zániku dôchodkového poistenia,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nárok na zvýšenie penzie majú nielen tí penzisti, ktorí pracujú na zmluvu, ale aj tí, ktorí si privyrábajú prácou na dohodou. Aj z nej musia totiž platiť odvody na dôchodkové poistenie, vďaka čomu môžu získať vyššiu penziu. Zároveň platí, že ak má zamestnanec a dohodár rovnaký hrubý príjem, aj ich dôchodok by mal vzrásť rovnako.

O koľko sa zvýši penzia pracujúcemu dôchodcovi, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracoval a koľko peňazí zarábal. Čím viac niekto zarobil, tým zaplatil vyššie odvody, a preto bude aj nárast penzie výraznejší ako pri nižšom príjme. „Predpokladáme priemerné zvýšenie starobného dôchodku poberateľa dôchodku, ktorý je dôchodkovo poistený k 31. 12. 2014, v sume 10,38 eura v roku 2015,“ vraví Višváder. Pod takto vysokú sumu sa podpíšu najmä ľudia, ktorí sú zamestnaní viacero rokov na zmluvu a doteraz im dôchodok nerástol. Naopak, ľuďom, ktorí pracujú na dohodu pár hodín týždenne, dôchodok vzrastie pravdepodobne len o niekoľko desiatok centov.

Ľuďom, ktorí budú pracovať v tomto roku, sa zvýšenie vyráta pomocou novej aktuálnej dôchodkovej hodnoty v sume 10,6865 eura. Tá sa vynásobí polovicou osobného mzdového bodu, ktorý sa zase odvíja od hrubého príjmu. Vypočítaná suma sa priráta k pôvodne vyplácanému dôchodku, ktorý sa následne zaokrúhli na desať eurocentov nahor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia