Sporitelia môžu žiadať dôchodok z II. piliera od 2. januára

V budúcom roku sa budú po prvýkrát vyplácať dôchodky z druhého piliera, žiadať o ne môžu sporitelia už od 2. januára 2015. Od tohto termínu bude Centrálny informačný ponukový systém (CIPS) pripravený na prijímanie žiadostí sporiteľov o priznanie dôchodku z II. piliera. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne, ktorá systém spravuje, Peter Višváder.

29.12.2014 14:29
debata (29)

Sporiteľ si môže žiadosť o penziu podať buď v pobočke Sociálnej poisťovne alebo v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti, v ktorej si do II. piliera sporí. „Ak však sporiteľovi ešte nevznikol nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku z I. piliera, žiadosť o predčasný starobný dôchodok z II. piliera môže v tomto prípade podať len v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu, resp. v ústredí Sociálnej poisťovne, ak nemá na území Slovenskej republiky trvalý pobyt,“ uviedol Višváder.

Predpokladá sa, že v budúcom roku o dôchodok požiada prvých približne tritisíc sporiteľov. CIPS, ktorý bol testovaný Sociálnou poisťovňou, Dôchodkovými správcovskými spoločnosťami a životnými poisťovňami, pomôže sporiteľom vybrať si ponuku dôchodku, ktorá pre nich bude najvýhodnejšia.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Centrálny informačný ponukový systém #CIPS